15
Съб, Юни
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Районният съд в Свиленград наложи постоянна мярка „задържане под стража“  на Ангел М., на 24 г., и Димитър А., на 50 г., и двамата от Любимец, по искане на Районна прокуратура - Свиленград. Те са привлечени като обвиняеми за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

На 3 март тази година, около 00.30 часа, в землището на свиленградското село Маточина са били задържани 32-ма души, от които 16 малолетни, всичките иракски граждани. Установено е, че на 2 март чужденците били преминали държавната граница от Турция в България, в землището на селото Маточина, водени от петима турски каналджии. Те предали групата иракски граждани на обвиняемите Ангел и Димитър и се върнали обратно в Турция. Двамата обвиняеми отвели и качили чужденците в леки автомобили, които чакали на асфалтов път край с. Маточина, като целта била иракчаните да влязат във вътрешността на страната. Шофьорите на автомобилите и иракските граждани били задържани от служители на „Гранична полиция“  в землището на селото. Обвиняемите Ангел и Димитър, които се придвижвали пеша, също били задържани край Маточина.

Районна прокуратура - Свиленград е предявила обвинения и на други пет души. Те управлявали автомобилите за превозване на мигрантите. Спрямо петимата са били взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер от 1000 лв. до 1 800 лв.

Иззети са четири автомобила като веществени доказателства. Иракските граждани са  настанени в център към дирекция „Миграция“ в Любимец. Под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград продължават активните процесуално-следствени действия по разследването.