24
Сря, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Окръжен съд-Хасково пусна под парична гаранция от 5 хил. лева Павел Лилянов. Делото се гледа днес, след като Лилянов обжалва наложената му на 27 октомври от свиленградския съд мярка „задържане под стража“.

Припомняме, че пет обвинения бяха повдигнати от Районната прокуратура в Свиленград срещу бившия шеф на свиленградската митница Павел Лилянов, който стреля по хора с ловната си карабина. Той ще отговаря за хулиганство с особена дързост, за закана за убийство спрямо две лица, за незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и боеприпаси, за неспазване на правилата за боравене с огнестрелно оръжие, което води до опасност за живота и здравето на хората и за причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и по начини и средства, опасни за мнозина.

66-годишният Павел Лилянов се вбесил на Сашо и Христо Руменови, след като открил при тях приятелката си Атанаска, която живеела на квартира у Лилянов. Тя била бивша колежка на Сашо, гробар в Свиленград от 4 години. Христо работел в казино. Екшънът ce paзигpaл на 22 октомври oкoлo 22:00 чaca в изоставена постройка в близост до ул. „Граничар“ в Свиленград, известна като „мaлкaтa гapичкa“. Сградата e oбитaвaнa oт двамата братя роми. Бившият митнически шеф се ядосал, след като разбрал, че приятелката му Атанаска е на гости и пие с двамата братя. Отишъл там и между тях избухнал скандал. Ромите започнали да хвърлят камъни, а Лилянов извадил карабината и взел да стреля по тях. Сачми се забили в крака на гробаря, а кожата на другия мъж буквално била смъкната в областта на подбедрицата заради изстрела почти от упор.

След стрелбата Лилянов се прибрал вкъщи. През нощта полицията завардила пътищата, а в неделя сутрин спецченгета са го задържали в дома му. Намерили го да спи. Арестували го, без той да се съпротивлява. При претърсване в дома му са открити още огнестрелни оръжия, едно от които без разрешително за притежаване, и боеприпаси, за част от които също нямал разрешително. Негови приятели споделят, че напие ли се, лилянов става неконтролируем и започва да размахва оръжие. Трезвен ли е, е душа човек, залъка от устата му можеш да вземеш, на много хора е помагал, разказват те.

СМ