13
Съб, Юли
19 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Полицейска операция с акцент пресичане на контрабандата е проведена вчера на ГКПП Капитан Андреево. Освен полицейските сили, в действията на пункта са участвали и служители на Гранична полиция и Агенция „Митници”.

Целта на акцията е било и залавянето недекларирани стоки и стоки с лого на защитени търговски марки без разрешение на правопритежателя, както и лица, извършващи закононарушения.

При една от проверките е спрян лек автомобил „Мерцедес” с турска регистрация. В пригоден тайник под предните седалки на колата, прикрити със специално изработена дървена дъска, обшита с мокет, различен от оригиналния и с монтирани на дъската 2 аудио тонколони са намерени 11 800 къса безакцизни цигари.

В хода на операцията са конфискувани още 23 740 къса безакцини папироси, 1,5 кг тютюн, 932 артикула, 283 чифта обувки и 170 перилни препарати и ароматизатори с лого на защитени марки, 60 литра препарати за растителна защита и 99 кутии зъботехнически материали без документи за произход.

Иззето е и злато и 17 500 евро, недекларирани пред митническите органи при влизане в страната. За установените безакцизни стоки са съставени 8 акта по чл.233 от Закона за митниците. Междувременно пътните полицаи са глобили с 13 фиша по ЗДвП недобросъвестни водачи в района на пункта. В акцията са участвали общо 80 служители.

Разпространената от някои електронни медии, че са проверявани, дори и смъкнати на плаца, гранични служители, не са достоверни. Единствено се е действало по линия на контрабандата и лицата, които я извършват.