24
Сря, Юли
37 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Телефонният номер на бившия районен прокурор на Свиленград Петър Мидов е запаметен в мобилния апарат на Красимир Георгиев от Плевен, известен като Красьо Черничкия. Бизнесменът Георгиев напоследък стана скандално известен като „кадровик в сянка“ на Висшия съдебен съвет /ВСС/ и предизвика силни трусове в съдебната система. Според запознати Черничкия искал по 200 000 евро за висок пост прокуратурата и съда, като обещавал сигурни 8 или 12 гласа от членовете на ВСС.

 

В четвъртък председателят на комисията по корупция във ВСС Цони Цонев оповести имената на магистрати, контактували с Красьо Черничкия. Сред тях бе и името на Петър Мидов, който бе кандидат за поста окръжен прокурор това лято, но не бе избран. Тогава за втори мандат като шеф на хасковското обвинение бе утвърден Иван Ванчев.

Мидов признава, че два пъти се е срещал с Черничкия. Първият път му бил представен от колеги двайсетина дни преди датата на избора. Втората среща била вечерта преди самия конкурс. Тогава Красьо му намекнал, че кандидатурата му за председател на Окръжния съд е безперспективна, защото опонентът му има силно лоби. Поискал му телефона с мотива, че има привързаност към фолк музиката и често идва в региона, защото в Димитровград е най-голямата компания, продуцираща поп фолк, и евентуално биха могли да се видят при тези му визити.

Петър Мидов беше начело първоначално на свиленградското, после на хасковското държавно обвинение до 2004 г., когато бе сменен на поста от Иван Ванчев и остана редови прокурор. Не смятам, че контактите ми с Красьо са повлияли на принципите ми и нямам намерение да подавам оставка, заяви  той.

СМ