15
Съб, Юни
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

27-годишен бургазлия бе арестуван от свиленградските служители на реда заради притежание на дрога, съобщиха от полицията. При проверка в тукашен нощен клуб младият мъж е бил обискиран. Ченгетата открили у него 8 грама амфетамин, разпределен в 4 пакетчета. Бургазлията е бил задържан за 24 часа. 25-годишният Сергей С. от Любимец пък бе арестуван в сряда вечерта. На булевард „Раковски“ в Хасково полицаи са извършили рутинна проверка на лек автомобил „Фолксваген – Голф“, шофиран от мъжа. В него е открито пакетче със суха листна маса, която при полеви наркотест реагира на марихуана.

 

В Свиленград масово се продава дрога, твърдят тийнейджъри. Не представлявало никаква трудност употребяващите наркотици да се снабдят с необходимите дози. Освен по нощните заведения, пласьорите нагло предлагали синтетични вещества дори и на улицата. Разнообразието било голямо – от амфетамини и марихуана до твърдите наркотици като хероин и кокаин. Цените пък били според качеството. Докато преди десетина години Свиленград беше чист град по отношение на наркотиците, сега те се предлагат масово, казват осведомени. Знаели се дори местата, където желаещите могат да си купят дрога. Адекватни мерки срещу това обаче никой не предприема.

Клиенти на тукашните разпространители на наркотици са гърците, които посещават Свиленград. На Кръгла маса по проблемите на престъпността и употребата на наркотици и алкохол от подрастващите, организирана от тукашните млади социалисти през май т. г., шефът на „Бърза помощ“ д-р Петър Петров каза, че са регистрирани няколко случая на остри отраваяния след дрогиране. Той уточни, че пациентите били гръцки граждани.

Пак през май т. г. ченгета атакуваха внезапно дома на 26-годишен свиленградчанин, като при обиска бяха открити четири дози хероин, 2-3 сантиметрова бучка амфетамин, 2 хапчета екстази, семена от марихуана и 41 бутилки алкохол без акцизен бандерол, за което „Старият мост“ писа. Според добре осведомени източници тогава акцията е била предприета, след като в района на панаира бе намерен изпаднал в безсъзнание гръцки гражданин. 31-годишният мъж е бил откаран в „Бърза помощ“, където се установило, че е изпаднал в кома след употреба на наркотици.

Много от тукашните ученици се друсат с хапчета. Местни тийнейджъри се хвалят, че в дискотеките вместо да се напиват с концентриран алкохол предпочитали да употребяват таблетки. С едно хапче постигали същия ефект като от 2-3 водки, но дрогата действала по-бързо.

Според проучване, направено сред 1300 тийнейджъри и родители от българския офис на Службата по наркотици и престъпност към ООН, 32% от учениците в България се дрогират, защото това им доставя удоволствие. Те са заявили в интернет анкетата, че употребата на наркотични вещества ги кара да се чувстват добре. Едва 27 на сто от тийнейджърите са споделили, че не са опитвали каквато и да било дрога. 42 на сто от анкетираните ученици са признали, че са опитвали марихуана, като една трета от тях вярват, че това е и най-безвредният наркотик. Още 10 на сто от младежите се дрогират с екстази, а 11% с кокаин.

В 4-годишната национална стратегия за борба с наркотиците пък се посочва, че 10% от преминалите през детските педагогически стаи за разпространение и употреба на дрога са между 8 и 14 г. Според данните 35,2 на сто от студентите и всеки трети ученик от IX до XII клас поне веднъж е пробвал дрога.

През лятото на пресконференция вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че до началото на учебната година МВР ще създаде план за действие, с който да неутрализира наркоразпространението сред децата. В рамките на няколко дни ще бъдат готови първите законодателни пакети, които ще бъдат внесени в Народното събрание, каза тогава вътрешният министър. Дали след това са предприети някакви мерки за решаването на проблема не е ясно.

СМ