22
Пон, Юли
41 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Тандемът задига пари, бижута и паспорти от апартаменти. Александър Златков е в домашен арест, Данаил Иванов е задържан под стража

Двама серийни крадци рецидивисти, специализирани в обирите на апартаменти, задържаха полицаите на фаталния петък, 13-и ноември. 41-годишният Александър Златков от софийското село Мировене и 43-годишният Данаил Иванов от Браница, Врачанско, са извършили 21 взломявания на територията на Хасковска област от началото на септември досега.

Престъпният тандем е бил спипан край Ивайловград. Същия ден преди обед те са отарашили 6 апартамента в свиленградските квартали „Изгрев“ и „Простор“. Атакували са и магазин в кв. „Простор“ на Стамен Стамов-Врабчето, откъдето са задигнали метална каса с около 100 лв. на монети. Потърпевши нашенци са сигнализирали в полицията. Била е подадена информация до автопатрулните разчети. Около обяд служители на реда са спипали крадците на новото кръстовище при влизане в Ивайловград с „Фиат Пунто“. При проверката в автомобила са открити пари, златни накити, мобилни телефони. Установено е, че вещите са били задигнати от отарашените апартаменти в Свиленград. В колата са били открити още два паспорта – на Борис Борисов от Свиленград и на Николинка Янкова от хасковското село Родопи. Двамата крадци са арестувани при оперативно-издирвателни мероприятия по данни на потърпевши граждани, за което благодарим на хората, че подават сигнали, коментира шефът на областната дирекция на полицията в Хасково Петьо Петров на пресконференция в Свиленград.

Почеркът на крадците е идентичен. Действали са изключително професионално със специални инструменти. В колата при залавянето им е била открита чанта с френски ключ и отвертки, които са използвали, за да проникват в апартаментите. Обикновено са извършвали ударите си в светлата част на деня – между 8 и 11 часа, когато хората са на работа. Набелязвали апартаментите по външни белези, като хубава дограма и др. Прониквали в тях чрез счупване патрона на бравата. Преди това обаче позвънявали, за да проверят дали някой от обитателите на жилището не е в къщи. Започвали от най-горния етаж в жилищните блокове и слизали надолу. Крадяли са предимно пари, злато и паспорти. Работели са с ръкавици, за да не оставят следи. Били са изключително мобилни, използвали са автомобили под наем. От началото на септември тандемът е извършил 21 взломявания в Харманли, Хасково, Ивайловград, Симеоновград, Минерални бани и други селища от областта. От 15 жилища двамата са си тръгнали с плячка. Последният им удар е в Свиленград.

И двамата задържани са рецидивисти, познати са на полицията от много години. В хасковския район са работили по апартаментни кражби от 2000 г. насам. Лежали са многократно в затвора. Александър е осъждан по 34 дела, а Данаил – по 6.

Във вторник състав на тукашния Районен съд наложи на Александър Златков втората по тежест мярка за неотклонение - „домашен арест“. Мотивът за това бе, че той страда от тежко белодробно заболяване. Адвокатът му представи като доказателство медицински документи, които бяха приети от съда. Данаил Иванов пък остава задържан под стража. Двамата са обвинени по чл. 195 от Наказателния кодекс. Предстои обаче прокуратурата да повдигне по-тежко обвинение – за извършване на престъпление при условия на опасен рецидив.

СМ