19
Пет, Апр
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Мярка парична гаранция от 5000 лева и забрана да напуска България получи турски гражданин Есер Ташчъ. 46-годишният тираджия е обвинен в мащабна контрабанда на цигари, извършена преди 12 години.

В периода от октомври 2009 г. до юли 2010 г. е доказана мащабна дейност за контрабанда на цигари, осъществявана от турски граждани – шофьори на 51 камиона, един от които е Есер Ташчъ. По отношение на него е повдигнато обвинение, за това, че при условията на продължавано престъпление за периода от ноември 2009 г. до март 2010 г., в съучастие като извършител с други неустановени лица, чрез използване на документи с невярно съдържание /транзитни декларации, международни товарителници и фактури/ е пренесъл през границата на страната, без надлежно разрешително, стоки за търговски цели, а именно 2 681 000 кутии цигари / различни марки / на обща стойност 10 724 000 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години и „Глоба“ от 50 000 до 200 000 лева.

Съдът прие, че не са събрани достатъчно данни обвиняемият да е знаел за извършената документална дейност. Също така показанията на митническите служители не се отличават с конкретика. За период от 12 години не е привлечен той като обвиняем, а това се е случило едва на 20 януари 2023-та и това води до извода, че не следва да се утежнява положението като обвиняем. В тази насока съдът отчита, че не може да се очаква от шофьорите да познават всички митнически правила за превозваните от тях стоки. Допълнително се взе предвид, че за период от 12 години няма данни Есер Ташчъ да се укривал и да е извършвал престъпление. Същият живее на територията на европейския съюз и може да бъде намерен за нуждите на наказателното производство.

С тези съображения съдът прецени, че подходяща мярка за неотклонение е парична гаранция и с оглед на финансовото и материално състояние на Есер Ташчъ определи нейният размер на 5 000 лева. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за разглеждане от Апелативен съд – Пловдив на 31 януари.