23
Пет, Фев
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Възбудена е прокурорска проверка срещу кметицата на с. Мезек Цонка Черменлиева. Селската началничка се разследва за престъпления по чл. 309, 311 и 212 от Наказателния кодекс – за съставяне и използване на документ с невярно съдържание.

Това става само месец, след като Черменлиева бе осъдена от Административния съд в Хасково заради нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Магистратите й наложиха 3 глоби в размер общо на 13 312 лв. заради това, че като кмет е действала в частен интерес в полза на съпруга си Костадин Димитров.

Както „Старият мост“ писа,  Черменлиева в качеството си на кмет е свикала общоселско събрание, на което се взело решение терен от 143 дка земя да се преобразува от публична в частна общинска собственост. Тя обаче не заявила, че нейният мъж като управител и едноличен собственик на капитала на „Мезек Биоенерджи” ЕООД иска да купи от общината парцела без търг или конкурс и да изгради върху него слънчева електроцентрала. Не е подала и задължителната по закон декларация за тези обстоятелства.

На събранието била направена била и подписка, която да удостоверява волята на населението . Протоколът и списъкът с парафите, както и докладна записка на мезешката кметица, е внесен в Общинския съвет. На заседание на местния парламент обаче той беше оспорен и наречен „фалшив“ от дошлите в пленарната зала мезечани. Именно подписката сега се разследва от прокуратурата. Обвинението е сезирано с жалба от жител на с. Мезек. В нея той твърди, че отразеното в протокола и придружаващата го подписка не е вярно и не съответства на случилото се на събранието.

„Възложила съм полицейска проверка по случая – съобщи за „Старият мост“ наблюдаващият прокурор Мария Кирилова. -  Тя трябва да приключи в законоустановения едномесечен срок, освен ако не бъде удължена, и евентуално ще бъде образувано дело при данни за извършено престъпление.“

Трите разпоредби от Наказателния кодекс /НК/, по които се разследва кметицата на Мезек Цонка Черменлиева, предвиждат лишаване от свобода за различен срок. Най-тежко е наказанието по чл. 212 – до осем години затвор. Ако деянието пък бъде квалифицирано по другите два члена от НК, максималната присъда е между две и пет години зад решетките.

Стефка КОЛЕВА