20
Сря, Окт
21 Нови статии

Пореден автор описва тайните на забележителности в района на свиленградските села Маточина и Михалич. В новата си книга „Мистичните пътеки на България“ Ирена Григорова повежда читателя на пътешествие из 50 лековити и чудотворни места. Някои от тях са популярни, а други не чак толкова, но всички те притежават мистериозна и лечебна сила.

От 29-и септември Регионалният исторически музей в Хасково гостува в Свиленград с първата по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти, така както са изглеждали някога. Макетите, изработени с 3D скенер и 3D принтер, са на забележителности в Хасковска област и в турския вилает Къркларели.

Столично издателство отпечата книгата „Български народни орнаменти “. Предмет на описание са везбената, плетената и тъканата орнаментика в българското народно облекло и в редица изделия за домашния бит, които отдавна са в музейни витрини.

Участието на групата за автентичен фолклор към НЧ „Искра -1932“ с ръководител Веселина Карагьозова беше отличено с медал, купа и диплом за принос в българската фолклорна съкровищница.

Името на любимчанина Кирил Кафозов е включено в наскоро издадения „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19-21 век“.

Първо място и златен медал спечели талантливата свиленградска певица Виктория Тонева на Седмия фолклорен фестивал „Фолклорна среща“ в с. Елешница.