20
Нед, Сеп
16 Нови статии

 

 

Тази седмица в рубриката #ЛюбопитноОтОбластта, инициирана от Областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за един от най-големите съвременни поети на България - Ивайло Балабанов.

Днес Народното събрание реши да отпусне държавна парична награда на известния български поет Ивайло Балабанов, който живее и твори в Свиленград. Освен него са отличени още трима творци - Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор - илюзионист; Димитър Коруджиев - писател, културен деятел и общественик и Янко Миладинов - композитор, аранжор, изпълнител и диригент.

Призвана за лекар, но родена да бъде поет. Така литературната критика пише за последната стихосбирка на Огняна Свилина /1942-2015/, която свиленградчани знаят като Каратепелиева. Родена в Свиленград, Огняна завършва с отличие гимназия „Д-р Петър Берон“ , а след това- медицина в Пловдив. Публикува стихове в списание „Родна реч“, вестник “Студентска трибуна“, сборника“ Утро над Тракия“ . Започва работа в психиатричния диспансер в Хасково. В 1971 година, преди да се премести в Пловдив, издателство „Народна младеж“ отпечатва първата й стихосбирка „Дишат мигове“. Д-р Каратепелиева се подписва с името на родния си град- Огняна Свиленова.

На 1-и април от 13.35 ч. БНТ1 ще излъчи „Клокотница – Битката за Клокочещата вода“. Документалният филм на режисьора Степан Поляков и Продуцентска компания "Файв Стар Медиа Груп" ще бъде показан точно на 790-ата година /1230-а/ от знаменитата битка, разиграла се край днешния град Хасково в настъпващата пролет /съществуват две тези – за налото на март и за началото на април/.

Популярният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро е първият и единствен засега българин в най-известния цирк в света „Цирк дьо солей“. Наскоро компанията подаде заявление за влизане в процедура по несъстоятелност заради кризата с COVID-19. Трупата е натрупала дълг от 1 млрд. долара. В интервю за читателите на „Старият мост“ Геро сподели, че той и голяма част от колегите му са в Орландо, САЩ. По думите му, обявяването на цирка в несъстоятелност е крачка, която цели да го запази. Ето какво още каза мимът:

Почетният гражданин на Свиленград, известният съвременен бългаски поет Ивайло Балабанов е предложен за награждаване с орден „Св. св. Кирил и Методий“ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Популярният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро подписа договор със световноизвестния „Цирк дьо солей“. Родният талант ще се представи с напълно нова роля в напълно нов спектакъл на именитата канадска трупа. Изключително съм щастлив, защото признанието за усърдния ми труд дойде от хора, които познават по-голямата част от най-добрите световни артисти в момента, сподели Геро пред „Старият мост“. Ето какво още каза той в специално интервю за читателите на вестника: