01
Нед, Авг
15 Нови статии

Участието на групата за автентичен фолклор към НЧ „Искра -1932“ с ръководител Веселина Карагьозова беше отличено с медал, купа и диплом за принос в българската фолклорна съкровищница.

Първо място и златен медал спечели талантливата свиленградска певица Виктория Тонева на Седмия фолклорен фестивал „Фолклорна среща“ в с. Елешница.

С три златни медала се завърнаха свиленградчанчета от участието си в в XXI Национален детски фолклорен конкурс "Орфеево изворче" в гр. Стара Загора.

Излезе от печат първият по рода си каталог на културно-исторически забележителности от България и Турция с добавена реалност. „Каменна памет“ представя 20 обекта на територията на трансграничния регион Хасково – Къркларели.

Днес, навръх Илинден, в родното си село Хухла, Ивайловградско, само месец преди да навърши 76 години, рано сутринта почина големият български поет, почетен гражданин на Свиленград Ивайло Балабанов.

Министерството на културата отделя 28 хил. лв. от бюджета си за продължаване на изследванията на късноантичната и средновековна крепост Букелон край Маточина. Ръководител на екипа е гл. ас. д-р Мариела Инкова от Националния исторически музей.

Хасковското читалище „Тракия -2008“ стана домакин на изложбата „ Вдъхновение от цветове“. Автор на картините е ученичката в ПГССИ „Христо Ботев“ в Свиленград Милена Димитрова.