05
Съб, Дек
21 Нови статии

В зала Праистория на Националния археологически музей в София са изложени две причудливи по своята форма керамични чаши от времето на ранната бронзова епоха или III хилядолетие пр.Хр.

Ирена Русева работи в Исторически музей Свиленград. Дипломираната археоложка в момента участва в разкопки в района на село Капитан Андреево. Научен ръководител на проучванията е гл.ас. д-р Борислав Бориславов от Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ-БАН).

Излязоха дългоочакваните резултати по втора сесия на Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерство на културата.

Днес Народното събрание реши да отпусне държавна парична награда на известния български поет Ивайло Балабанов, който живее и твори в Свиленград. Освен него са отличени още трима творци - Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор - илюзионист; Димитър Коруджиев - писател, културен деятел и общественик и Янко Миладинов - композитор, аранжор, изпълнител и диригент.

Най-старата книга е от 1891 г.

Читателите намаляват, 820 са в момента.

Ковид кризата засегна и духовното средище

Клара Методиева

150 години от създаването си навърши Общинската библиотека в Свиленград. 150 години - в служба на просвещението, културното обогатяване, духовното израстване на поколения свиленградчани.

 

 

Тази седмица в рубриката #ЛюбопитноОтОбластта, инициирана от Областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за един от най-големите съвременни поети на България - Ивайло Балабанов.

Популярният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро е първият и единствен засега българин в най-известния цирк в света „Цирк дьо солей“. Наскоро компанията подаде заявление за влизане в процедура по несъстоятелност заради кризата с COVID-19. Трупата е натрупала дълг от 1 млрд. долара. В интервю за читателите на „Старият мост“ Геро сподели, че той и голяма част от колегите му са в Орландо, САЩ. По думите му, обявяването на цирка в несъстоятелност е крачка, която цели да го запази. Ето какво още каза мимът: