22
Чет, Фев
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Краеведът от Свиленград Aтaнac Kyмaнoв направи ценно дарение на Държавния архив в Хасково. Той връчи на началника Станислав Станилов копия от свои материали, публикувани през годините в местния и регионалния печат- вестниците „Кооперативен глас“„Граничен хоризонт“, „Екип“, „Старият мост“, „Хасковска трибуна“, „Хасковска Марица“, „Трета възраст“ и други печатни издания. Богатата колекция е придружена от грижливо изготвена библиографска справка.

Куманов подари и екземпляри от всички cбopници c дoĸлaди oт пpoвeдeни пpeз гoдинитe oбщинcĸи нayчни ĸoнфepeнции в Cвилeнгpaд. Те са отпечатани от Историческия музей в града, който по мнение на специалистите се отличава със завидна издателска дейност.

Атанас Куманов е натрупал купища папки с прецизно събрани сведения за стопанския и духовния живот в родния край през различни исторически периоди. Част от изследванията му са публикувани в музейните сборници, разгръщани от любознателни читатели заради интересните и понякога забравени факти и личности. Той активно участва в свиленградския Дискусионен клуб на историка, който предлага интересни срещи с миналото.

От ученическите си години сътруднича на местния радиовъзел в Свиленград и на вестници в региона и страната, а сега и на електронни издания, разказва известният свиленградчанин. След пенсионирането си през 2003 г. активно се занимавам с краеведски изследвания на родния край, с които участвам в национални конференции на историци в Свиленград. В първия сборник с доклади „Свиленград и региона от древността до наше време” е моята статия „ Кой разчете надписа на стария мост" . В „Стожери на духовността” е поместено проучването ми „Ходене на мъките по утвърждаване на Свиленградската духовна околия". В сборника, посветен на занаятите и търговията, разказвам бръснарството по нашите земи, продължава той.

Куманов намери неизвестна досега информация за първата аптека в Свиленград, открита през 1880 г , за която може да се прочете в проучването „Развитие на аптечното дело в Свиленград и региона“. В сборника „Марица, която ни свързва“ е публикувано подробното изследване на рибарите и риболовът в района на Свиленград от края на 19 в. до наши дни. 110-годишнината от Освобождението на града е повод за публикацията му “ Паметници на загиналите в Балканската война в региона“.

За отбелязване е, че Куманов откри в Държавен военен архив – Велико Търново името на 15-ия загинал воин, което ще бъде прибавено на паметника на връх Шейновец. Той издири и имената на падналите на бойните полета в трите войни жители на село Сива река, където бе открит войнишки паметник. На родното му място е посветени и изследването „Бежанците в село Сива река”. През април т. г. подарих 11 музейни тома с краеведски материали на завеждащата отдел „Краезнание” в Регионалната библиотека„Христо Смирненски"-Хасково - Боряна Николова.

През май . Същите издания връчих на на председателката на читалище „Просвета- 1928 г.” в . Сива река по случай неговата 95 годишнина, изброява краеведът. През септември с подробен опис подарих на директора на Общинската библиотека- Свиленград Иван Чончев копия на почти всички мои статии, които са излизали от 30 юли1968 г. до 22 май 2023 г.- общо над 155 публикации, в различни печатни електронни издания в града, района, областта , страната, а също копия на архивни снимки събирани през годините от различни лица и институции, допълва той.

Последното си дарение на Държавния архив в Хасково Куманов посвети на Деня на будителите . Новото попълнение във фoндa щe бъде цeнeн изтoчниĸ зa yчeни, студенти , журналисти, читaтeли. Предстои да оформим дарителски фонд на името на Атанас Куманов, каза началникът на архива Станислав Станилов, който благодари за родолюбивия жест.

Златка Михайлова

Снимки Янко Найденов