24
Сря, Юли
37 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Двадесет директори и експерти от единадесет музея в Тракийски туристически район ще проучат опита на различни туристически обекти и институции в северната част на Италия отговорни за опазването и поддържането им. Сред тях е и директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева.

Това съобщиха от Организацията за управление на Тракийски туристически район, учредена в изпълнение на Закона за туризма и Националната концепция за туристическо райониране, със седалище Пловдив.

Групата ще наблюдава реални работни места в областите Пиемонте и Ломбардия в различни по вид музейни обекти и забележителности. Ще се обсъждат какви технологични решения се прилагат, начини за комуникация и презентация на обектите и експозициите в тях, и приложими ли са техните инициативи в Тракийски туристически район. Първата спирка на българската група е Кастелето сопра Тичино- малък град в Северна Италия, провинция Новара. В града, разположен на брега на езерото Маджоре, един от забележителните архитектурни обекти е крепостта, построена през 12 век. Музейните специалисти ще посетят музеи в Милано, музея на цигулките в Кремона и други обекти. Те имат възможност да установят сътрудничества, за да развият общи проекти и мрежи.

Италия е страната с най-много музеи в Европа- над 5000, от които половината са общински, а останалите са частни. 59 са обекти в листата на ЮНЕСКО.

СМ