17
Пон, Юни
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Вдъхновяващата звукова атмосфера на читалище „Просвета 1870“ в Свиленград доведе на сцената на културното средище преподаватели от музикалния департамент на Тракийския Университет в Одрин.

Департаментът има трайни контакти с България и осъществява редовни концерти в Пловдив, съвместно с ученическия оркестър на Музикалното училище от града.

Изпълнителите от струнен квинтет „Тракия“ бяха в Свиленград на 14 май по покана на читалището. Те изнесоха прекрасен концерт, който за дълго ще остави следи в съзнанието на публиката. В музикалната проява се представиха Ахмед Зафер (ръководител и първа цигулка), Гьонур Билгин (втора цигулка), Мустафа Курт (виола), Муса Ерен Искодрали (виолончело) и Села Дюкмеси (контрабас). Те представиха пред местната публика Сюита от Бела Барток, Концерт за флейта и струнни от Вивалди със солист доц. Гисем Йонвер Зафер, Астор Пиацола, Горан Брегович, Т. Кулиев, А. Бекиров и Кевсер Ханим.

Мога с удоволствие да кажа, че колегите от Одрин притежават един изключителен музикален усет за стила на различните автори в програмата, сподели след концерта диригентът Кирил Търпов. „Добре балансираното разнообразие не остави за миг публиката да скучае. След всяко изпълнение залата кънтеше от силни аплодисменти и викове „браво“. Надявам се, че с една предварителна координация между Община Свиленград и Тракийския университет на Одрин, свиленградската публика ще има удоволствието да слуша много по-често подобни концерти“, каза още Търпов.