17
Пон, Юни
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Поредна самостоятелна изложба в София откри родената в Свиленград художничка Мара Латева.

Авторката се представя с 35 графики и живописни платна и 18 скулптури, обединени под заглавието „Мистериозна Тракия“. Вдъхновение е черпила от историческото минало, от природни забележителности, някои от които са в Източните Родопи.

На платната са изобразени причудливи скални образувания като пещерата Утробата край кърджалийското село Илиница, познатите на мнозина „Каменни гъби“ , части от праисторическия комплекс Ковил в Крумовградско, светилището Харман Кая. Посетителите ще видят изображение на ритон от прочутото Панагюрско златно съкровище, авторска интерпретация-фантазия на портрет на мистичната богиня Бастет - богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието. От платната гледат митичният Орфей, фрагменти от стенописите в известната Казанлъшка гробница.

Миналото лято Латева участва в традиционния Национален пленер „Нарисувани усещания” в Свиленград и последващата изложба в Арт галерията в града. Преди това тя подари на СУ „Д-р Петър Берон“ своя картина по случай 100-годишнината от създаването на гимназията, която е завършила, припомня „Старият мост“.

СМ