17
Пон, Юни
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Министерството на културата награди родения в Свиленград проф. Александър Текелиев по повод 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

Отличеният с Плакет „Принос в развитие на културата“ и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност е български композитор, музикален педагог и професор в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Над 110 негови произведения са публикувани в България и в чужбина, 50 са записани на плочи, се казва в мотивите за награждаването.

Официалната церемония се състоя вчера в Министерството на културата.

Проф. Александър Текелиев завършва специалност композиция в Националната музикална академия “Проф. П. Владигеров”. Специализира Будапеща и в Париж. Професор по композиция и симфонична оркестрация е от 1991 г. Открояваща в музиката му е богатата емоционалност.

Произведенията му са изпълнявани във Франция, Италия, Гърция, Япония, Унгария, Португалия, Русия, Украйна, Швеция, Полша, Германия, Австрия, Мексико, Норвегия и др. Носител на множество национални награди и отличия. СМ