20
Пон, Май
29 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Златни медали и грамоти спечелиха самодейните състави от Малко градище и Левка на Националния събор на народното творчество в Копривщица, съобщават от областната администрация.

Певческата група за автентичен фолклор при НЧ "Св. Св. Кирил и Методий" в Малко градище бе включила в репертоара си "Гради мома висок чардак","Дельо на Дафа думаше" и други песни и пеени хора. Индивидуален изпълнител от Малко Градище бе Трифон Трендафилов. Талантливите певици от „Левкион“ пък изпълниха две песни и хоро на песен.

Общо 32 състава и индивидуални изпълнители представиха областта на събора. Те бяха оценявани от жури от представители на Института за етнология и фолклористика и Института за изследване на изкуствата при БАН. Областният координатор за Хасково Стефан Николов сподели, че участниците от региона са грабнали публиката с представянето си и с това са заслужили отличията си – 11 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медали.

Националният събор в Копривщица се организира от Министерството на културата и Община Копривщица. От 2016 г. прочутият и извън страната събор е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Той се провежда на всеки 5 години. Последното издание трябваше да бъде през 2020 г., но бе отложено заради пандемията.