18
Чет, Юли
8 Нови статии

Рекорден брой преференциални гласове в двете общини събира Емил Радев от ГЕРБ – 2896

867 гласа или 11,85%  е разликата между ГЕРБ и БСП на изборите за европейски парламент в община Свиленград, посочват окончателните данни на ЦИК. 42,74% или 3 126 души подкрепиха ГЕРБ, а 2259 или 30,89% са пусналите бюлетина за БСП за България. Трета политическа сила  е ДПС с 450 гласа или 6,15%, следвана от ВМРО – БНД, която са предпочели 277 души. „Демократична България” изпреварва в Свиленград „Патриоти за Валери Симеонов”, които са подкрепени съответно от 143 и 135 гласа. „Атака” се срина до 65 гласоподаватели, а 131 души са дали гласа си за партията на Веселин Марешки. 187 души са отишли до изборните урни, за да заявят, че не подкрепят никого.

По-малко мигранти прекосили границата

По-малко новообразувани досъдебни производства отчита Районна прокуратура – Свиленград за 2018 г. Спадът се дължи на намаляването на регистрираните престъпления, особено на по-малкото случаи на нелегално преминаване на границата. Това е един от изводите от отчета на държавното обвинение, предоставен ни в отговор на запитване от в. “Старият мост” за работата на РП-Свиленград през 2018 г.  

Недопустимо е да ни карат на 5 години да си сменяме водомерите, че и да плащаме за тях. Ние всъщност дължим пари само за консумираната вода, която е една от най-скъпите в България – оплакаха се граждани в редакцията на „Старият мост“. - Защо да наливаме пари в някоя фирма за водомери, която и да била тя?

Интервю с Петра Беева, основател и ръководител на балетната школа тук

Петра Беева е родена през 1980 г. в Шумен. С балет и пиано се занимава от 4-годишна в Школата по изкуства в родния си град. Завършва училище по изкуствата с профил пиано. В края на 2018 г. тя откри първата школа по балет към НЧ „Просвета” в Свиленград. Въпреки малкото време за подготовка, малките балерини вече имаха своята първа изява на сцената и разтопиха сърцата на публиката. 30 деца на възраст от 4 до 14 години посещават школата в момента. С огромно старание и желание момичетата правят първите си стъпки в това красиво и грациозно изкуство. Репетициите са всеки вторник и четвъртък от 17.30 и 18.30 часа в танцовата зала на читалище „Просвета”.

С. Йерусалимово в община Любимец се слави с най-много хаджии на глава от населението в региона. Всъщност и самото име на селото не е случайно, то е свързано с Божи гроб.

Площта с насаждения е дадена под наем от общината като пасище за субсидии. Прокуратурата разследва случая. Само бързата намеса на лесничеите спасява още 200 дка гора

60 дка 20-годишна дъбова гора край свиленградското село Студена са унищожени до дъно, а дърветата са смлени буквално на талаш от тежки горски шредери. Машините са на пловдивска фирма и са наети от софийско дружество за разчистване на терена, твърдят запознати. При проверка от фирмата поръчител на услугата са представили договор за дейността.

Проучване на тема „Производството на бубено семе-греньорството в Свиленградско“ е публикувано в сборника „ Паметта за традицията“. Изданието е на етнографския музей на открито „Етър“. Автор на изследването е известният етнолог доц. д-р Георги Граматиков, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Хасково.