26
Пон, Сеп
26 Нови статии

Πopaди гoлeмия нaплив oт ĸлиeнти и дoĸaзaнaтa cи paбoтa, Aлeйдин ce вpъщa дa пoмaгa oтнoвo в Cвилeнгpaд и Xacĸoвo нa 27, 28 и 30 септември – вторник, сряда и петък oт 9 дo 19 ч. чpeз пpeдвapитeлнo зaпиcвaнe нa тeлeфoн 0877/ 81 62 60; 0887/ 11 82 48; 0892/03 72 79

Aлeйдин Taxиpoв e нaй-млaдият xoджa в цялa Бългapия. Toй e caмo нa 43 гoдини, poдoм oт c. Бeнĸoвcĸи, ĸpaй Злaтoгpaд, нo oт 2 гoдини живee в Cтapa Зaгopa. Зeт e нa ĸъщa, ceмeeн, c двe дeцa. Бългapo-мoxaмeдaнин e /пoмaĸ/, c ĸoeтo ce гopдee. Зaвъpшил e иcлямcĸo дyxoвнo yчилищe пpeз 1999 гoдинa. Πoнeжe имa и xopa, ĸoитo oбичaт дa ce гaвpят и пoдигpaвaт c тaĸивa нeщa, Aлeйдин ce извинявa пpeдвapитeлнo зa тoвa, чe paзпитвa пoвeчe oт ĸъдe e видял зa нeгo и e взeл нoмepa мy. Πocтaвeтe ce нa нeгoвoтo мяcтo. Aлeйдин мoли caмo зa cepиoзни oбaждaния, любoпитни и нeвяpвaщи дa нe гo бeзпoĸoят, a caмo xopa, ĸoитo нaиcтинa имaт нyждa и вяpвaт, чe мoжe дa им пoмoгнe. Чoвeĸ, ĸoйтo имa cтpax и вяpa във Bceвишния и милee зa ceмeйcтвoтo cи, ниĸoгa нe би ce пoдигpaл cъc cвeщeнитe ĸниги и дyxoвнитe лицa. Bceвишният виждa вcичĸo, зaбaвя, нo ниĸoгa нe зaбpaвя. Taxиpoв ĸaзвa, чe пo тeлeфoнa нe мoжe дa глeдa и дa пoмaгa нa xopaтa – и cпopeд Kopaнa, тoвa e шapлaтaнcтвo.

Кметът арх. Анастас Карчев преряза лентата

Като чисто нова изглежда улица „Д-р Петър Берон“ в свиленградския квартал „ Капитан Петко войвода“, по-известен като „Гарата“.

Изложба, посветена на редки и защитени видове, природата и характерни пейзажи от Зеления пояс, е представена днес в сградата на Общинска администрация - Свиленград. Изложбата, наречена „Голямото завръщане“, е финалът на Арт пленер ,,Биоразнообразие и възстановяване на видове в района на Инициативата Европейски Зелен пояс“, който се проведе на територията на община Свиленград.

В зала „Марица“ на Областна администрация-Хасково се проведе заседание на Областната комисия „Военни паметници“, водено от заместник областния управител на област Хасково Мартин Узунов.

 Програмата за празника на Свиленград, посветена на 110-годишнината от Балканската война и освобождението на града, стартира от 20 септември. Юбилейните събития се провеждат с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Кулминацията е на самия празничен ден – 5 октомври, когато на площада пред общината от 19.00 ч. ще се проведе тържествена заря-проверка.

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „временно задържане за срок от 40 дни“ на турския гражданин Мустафа Гьокташ , взета от Хасковския окръжен съд въз основа на Заповед за международно издирване и арест, издадена от Четвърти криминален съд в Анкара, Турция.

Мустафа Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишлено убийство на известен турски писател и университетски преподавател, което е било извършено на 18.12.2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението, в което Мустафа Гьокташ (бивш полковник от въоръжените сили на Турция и адвокат) е обвинен в родината му, се предвижда наказание доживотен затвор. Издирването лице е преминало в България през август пресичайки незаконно „зелена граница“, за което деяние срещу него е започнало досъдебно производство и му е определена мярка за неотклонение парична гаранция от 300 лева. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1.09.2022 г. обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване с червена бюлетина.

След като изслуша исканията на страните и се запозна с документите по делото Апелативен съд – Пловдив прецени, че Хасковският окръжен съд обосновано и законосъобразно е взел мярка за неотклонение „временно задържане за срок от 40 дни“ спрямо турския гражданин Мустафа Гьокташ. Молещата страна, в случая Турция, иска арест на лицето в условията на неотложност, както е направено в Заповедта за арест. От представените документи от прокуратурата са установени самоличността и гражданството на лицето, мястото и времето на извършването на престъплението, за което се издирва. По делото има данни, че Гьокташ е преминал границата нелегално и това е достатъчно основание да се приеме, че при една различна мярка за неотклонение от задържане под стража, то може да го направи отново, което обосновава опасност от укриване. Исканото лице е чужд гражданин, без адрес в България, преследвано е за друго престъпление - нелегално пресичане на границата, което обуславя риска от извършване на престъпление при по-лека мярка за неотклонение. За това съдът го остави в ареста за 40 дни, които текат от датата на задържането му. Относно изказаните в съдебно заседание опасения, че ако бъде екстрадиран в Турция, бившият полковник ще бъде подложен на политически гонения, съдът прие, че по делото няма данни за негова политическа дейност и за това няма основания да изведе такава опасност.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

На 17 септември, събота, Община Свиленград за пореден път ще участва в кампанията „Да изчистим България”.