20
Сря, Окт
21 Нови статии

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери  в общ размер до 100 000 000 лв. по бюджетите на общините за 2021 г. за изплащане на действително извършени разходи за изпълнение на мерки във връзка с COVID-19 през 2021 г.

3-членното семейство на Мария и Петър Вълчеви, което близо една година живееше в лекия си автомобил на улицата, вече е настанено в общински апартамент.

Дъждът, който се изсипва над Свиленград, наводни апартаменти в бл. 1 в кв. Изгрев, където в момента се извършва саниране по националната програма.

Повече от 1 300 уязвими семейства в Свиленградска и Любимецка общини вече получават помощите във вид на хранителни продукти в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица. Раздаването се извършва от служители и доброволци на Българския червен кръст.

Правоимащите в Свиленградска община са 695, като в града са 522, а в селата - 173. В Любимецка община броят им е 624, съответно 400 в града и 224 в селата.

Раздаването на помощите върви нормално, средно по около 40 пакета на ден, заяви Мила Писюзева, председател на общинската организация на БЧК в Свиленград. Стартирахме процедурата на 30-и септември и ще приключим на 15-и октомври, подчерта тя.

Над 60 на сто от домакинствата с право на помощи в Любимецка община вече са ги получили, каза Марияна Ангелова, ръководител на Социалния патронаж в Любимец. При нас крайният срок за раздаването на пакетите е 29-и октомври.

Както „Старият мост“ писа, тази година едночленните и двучленните семейства получават по един малък хранителен пакет с общо тегло 17, 540 кг, а тричленните и по-големите семейства - по един голям хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг. Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукти: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, зелен грах; гювеч, говеждо месо; говежди кюфтета; пиле фрикасе и риба.

СМ

На тържествен ритуал в Народно читалище „Просвета“ д-р Димитър Ермов получи официално званието „Почетен гражданин на Община Свиленград“. Почетният знак на града му бе връчен от кмета на общината арх. Анастас Карчев, който в приветственото си слово нарече д-р Ермов „най-достойният свиленградчанин“.

Президентът Румен Радев участва днес в отбелязването на 109 години от Освобождението на Свиленград през Балканската война. Той се включи в поклонението на връх Шейновец, където произнесе слово.