14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Именитият наш земляк проф. Георги Фотев събра в книга своите мемоари. Издател е Нов български университет

„ Всяка биография е вписана в историята. Значителна или незначителна, биографията говори за времето си, 3а обществото, доколкото можем да слушаме, да четем и да интерпретираме. .. . „Моите мемоари“ е разказ за моето търсене цял живот на смисъла на живота “, пише авторът в предисловието .

Ето част от заглавията на отделните глави: Отсам първата граница, Царевичен хляб, През бодливата телена мрежа, Изселване, Трудова повинност, моят ад, Смъртоносната болест на майка ми и ДС, Завръщането и смъртта на баща ми, Каузата СДС , Първите частни университети в историята на България... Книгата разказва и за пътувания на известния социолог и общественик до Сиатъл, Чикаго, Харвард, Стандфорд, Сан Франциско, Сан Диего, Бостън, Йерусалим, за участието си в световни конгреси по социология, за срещите с папа Йоан Павел II , Борис Христов, с учени от световна величина. В изданието е включена и подробна библиография на проф. Георги Фотев, който е автор на повече от 250 научни публикации, значителен брой от тях в над 15 страни.

Роденият в с. Димитровче Георги Фотев завършва гимназия „Д-р Петър Берон“ в Свиленград и специалността философия в Софийския университет. По време на комунистическия режим семейството му е преследвано по политически причини. Днес той е почетен професор и сенатор на Нов български университет. Дълги години е национален програмен директор на European Values Study и директор на Центъра за изследване на европейските ценности при НБУ. Проф. Фотев е действителен член на European Academy of Sciences and Arts от 1993 г. Директор на Института по социология при БАН (1990-2003). Основоположник в България е на дисциплините етносоциология и социология на религиите. Министър на науката и висшето образование (1991). В тази своя длъжност има заслуги за създаването на Нов български университет и Американския университет в България. Бил е гост-професор в чуждестранни университети. Той е почетен гражданин на щата Оклахома (САЩ). Бил е председател на Българската социологическа асоциация (2006-2009). Новата му книга „Моите мемоари“ бе изложена по време на „Университетска седмица на книгата“, проведена в Университета за национално и световно стопанство в София в подкрепа на инициативата на Асоциация „Българска книга“, наречена Кауза#ГРАМОТНОСТ.