21
Сря, Фев
32 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Книга със заглавие “Артин – велик ум с чиста душа” е събрала спомени за свиленградчанина Артин Нигохосян, от чиято кончина се навършват три години. Той остава в историята като създател на „Бизнес Навигатор „ – един от най-иновативните софтуерни продукти в нашата страна. Колегите му го наричат гений в програмирането, истински професионалист и невероятен работодател, широко скроен човек.

Артин Нигохосян е син на Галина Бесарабова и д-р Ованес Артинов. Завършва средното си образование в гимназия „Д-р Петър Берон“ в Свиленград. Учих с Артин от осми до единадесети клас, спомня си днес Минка Стефанова /сега Мечеринкова/. Абсолютен отличник, несравним с останалите отличници, с високо ниво на знания по математика, оценени от учителката ни Софка Григорова. Помагаше ни по математика с такъв финес, който много малко хора притежават, без да засегне достойнството на нито един от нас.... Понякога съм се изненадвала как може за някои хора да се говорят само добри неща. Животът в най-ранните ми години ме срещна с един от тях - Ари !, казва неговата съученичка.

След гимназията Артин става студент по физика в СУ „Климент Охридски“ в София. През 1973 г. е приет в специалността „Теоретична физика на твърдото тяло“ в Карловия университет в Прага. Завършва следването си с отличен успех през 1977 г. Работи в Завода за полупроводници в Ботевград, става научен сътрудник в Института по физика на твърдото тяло и Института по електроника към БАН. От 1993 г. до края на живота си Артин Нигохосян работи по създаването на програмни продукти от серията „Бизнес Навигатор“/ интегрирана компютърна система за фирмено управление /, той е ръководител проектна и развойна дейност и основен разработчик. Оценката на експерти е, че това е един модерен и иновативен продукт, който днес ползват почти всички фирми в страната. В памет на Артин неговите близки са учредили фондация в обществена полза с наименование „БН—Артин Нигохосян“.

В целите и мисията на фондацията влизат учредяването на награди за иновативен бизнес и отпускане на стипендии за ученици и студенти по специалности, свързани със счетоводството, програмирането и информационните технологии.

Златка Михайлова