20
Съб, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Престилка от свиленградския край е сред експонатите на Музея на европейските и средиземноморските цивилизации в Марсилия. Тя е дарена от някогашния Комитет за приятелство и културни връзки с чужбина - българска държавна институция, съществувала от 1951 до 1974 г.

В световноизвестния музей се съхраняват и домашно плетени женски вълнени чорапи от района на Свиленград. Снимките на тези изделия на традиционните български домашни занаяти са публикувани в дигиталния каталог на експонатите, които музеят притежава.

Марсилия e вторият по големина град във Франция. Музеят на европейските и средиземноморските цивилизации представлява зашеметяващ авангарден комплекс от три различни обекта. Най-новата и бляскава част на музея е изградена на бивш кей . Тя представлява куб от 15 хил. кв. м., покрит с решетъчна обвивка от стоманобетон. В галериите на музея с различни лекции и филмови прожекции, експозиции посетителят може да научи повече за историята на средиземноморската цивилизация.

Архивите пазят и снимка на престилка от Свиленград, която е направена от изтъкнатия немски фотограф Георг Волц , работил в България в началото на XX век. По време на Балканската война той е военен фотограф, заснема първите бойни полети над Свиленград, Одрин, Чорлу, Чаталджа, Булаир и др. Негови фотографии са отпечатани в европейските издания на френското списание „Илюстрасион“ и немското „Илюстрирте Цайтунг“. Георг Волц със своята камера лети с аероплан. Тези фотографии са едни от първите в света снимки на самолетно разузнаване на военни обекти. Част от военните му снимки са и във фондовете на Музея на армията в Париж. създаден през 1905 г.

Златка Михайлова