20
Съб, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Днес почитаме „Баба Марта“ – един от най-обичните български обичаи с хилядолетна традиция.

Свързван с траките, с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров и дори с Орфей, през годините вярването се запазва – мартеницата символизира края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Освен това символизирала и безсмъртието на човешкия дух.

Докато връзва мартеницата, човек „нарича“ с пожелания за здраве, благоденствие и всичко добро, което пожелава на своя близък. Ние от „Старият мост“ ви пожелаваме да сте с бели кахъри и с огнена страст да преминавате през трудностите.

И тази година по главната улица на Свиленград масите за продажба са опънали доста търговци на мартеници. Наблюдава се лек ръст в цената на бяло-червения символ. Както обикновено, купувачите предпочитат мартеници ръчна изработка или българско производство, макар пазарът да е залят с китайска стока. Цените са най-разнообразни – от левче за 10 броя до над 20 лева за по-големите украшения.

Впрочем, на 1 март се отбелязва и Денят на самодееца и любителското художествено творчество. От 1976 година датира празникът на читалищните дейци, на творците и изпълнителите на любителско творчество. Особено в малките населени места читалищата и любителските състави имат изключително значение за развитие на културния и социален живот.