14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Докарвали си по 200-300 лв. седмично

Местни роми масово тарашат сметищата на близките населени места в Гърция за скрап, научи „Старият мост“. Нашенците мъкнели от южната ни съседка изхвърлени печки, телевизори, касетофони, чайници, тави, тигани и други отпадъци. После направо с таксита ги стоварвали на тукашните пунктове за изкупуване на черни и цветни метали.

Ромите били добре информирани в кои дни от седмицата се изхвърлят отпадъците на сметищата и точно тогава ходели да тарашат. Понякога имало и интересни находки като камбана, например. Носели основно алуминий. От южната ни съседка било забранено да се изнася само желязо, тъй като преди това от полето изчезвал селскостопански инвентар.

Според управител на изкупвателен пункт ромите си изкарвали много добри пари. На седмица някои препечелвали по около 200-300 лв. Най-скъпо на пунктовете за вторични суровини се изкупува медта – 7,20 лв./кг. Бронзът върви по 4,20 лв./кг, неръждавейката – по 1,50 лв./кг, а алуминият – 1,30 лв./кг. Желязото е най-евтино – 31 стотинки за килограм.

За седмица на един от тукашните пунктове се събират около половин тон отпадъци от цветни метали.

СМ