26
Сря, Фев
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Празникът бе организиран за втора поредна година от читалището в квартала

Над 2 000 порции курбан и боб чорба бяха раздадени за здраве по време на втория събор „Петко льо капитанине“ в кв. Гарата. Преди това ритуалните гозби бяха осветени от отец Димитър от църквата „Св. Иван Рилски“.

Всеки, дошъл да се повесели на празника, опита от традиционните ястия, за приготвянето на които отидоха 6 овце и около 10 кг фасул, осигурени от дарителите: Милко и Огняна Милчеви, Иван Костадинов и Руси Петров, Христо Христов, Христо Петков, Жечка Иванова, Николай Николов и НЧ „Васил Левски 1933“ в кв. Гарата. Като майстор готвачи пък се изявиха Милко и Огняна Милчеви.

Празникът се организира по идея на секретаря на НЧ „Васил Левски 1933“ Анастасия Димитрова. По думите й голяма подкрепа и опора срещнала от самодейците към читалището без чиято помощ тържеството нямало как да се осъществи. Доста хора се включили и с парични дарения.

Съборът бе открит на 17 август в 16:00 ч. от Анастасия Димитрова. Гостите бяха посрещнати с питка и мед от 9-годишната самодейка Мелани Димитрова.

Поздрав към организаторите и всички присъстващи поднесе народният представител от БСП Никола Динков, чието образование тръгва от училището на Гарата. Депутатът каза, че два пъти вече е поставял въпроса с извеждането на тежкотоварния трафик от квартала пред финансовия министър Владислав Горанов. По думите му няма пречка, обмитяването на камионите да бъде изнесено в Свободна зона, тъй като там има условия за извършването на тази дейност, а на Гарата, където се намира митническия терминал, да остане само щателната проверка. И към момента управляващите не са откликнали на исканията на гаралийци за извеждане на тежките камиони от квартали и не са отпуснали средства за инфраструктура, която да може да издържи на натоварването.

Според Динков е добре още да има отговорник от общинската администрация или кметски наместник, който да следи за състоянието на квартала, както и хора, които да извършват поддръжката на тротоари, градинки, които са общинска собственост. Това, според него, ще бъде дебат и на предстоящата предизборна кампания за местни избори през октомври. Народният представител пожела на присъстващите здраве, да продължават да бъдат истински, да правят добро, защото доброто е сила и направи дарение за дейността на читалището, тъй като културният им календар е наситен със събития. Пожела им още да продължават в същия дух, защото така се поддържа българщината.

Тържеството продължи с изпълнения на самодейци от общините Свиленград и Харманли. В концерта се включи и народният певец Тенчо Тенчев и оркестър „Хоризонт“. Кръшни български хора се виха през цялото време на зелената площ зад читалището. Празникът завърши с пищна заря.

Мнозина от присъстващите на събора изразиха задоволството си от добрата организация. Те си пожелаха панаирът да се превърне в традиция, а догодина вместо един ден да бъде два.

Диляна ЦВЕТКОВА