09
Нед, Авг
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Под 4 лева се продава пчелният еликсир на едро

На едро килограм пчелен мед се търгува под 4 лева, което е обидна и недопустимо ниска цена, оплакаха се пред „Старият мост“ пчелари. Според тях стойността на стоката им се е върнала на нива отпреди 10 години.

През 2008 – 2009 г., когато стартира Националната програма за пчеларство, килограм мед се пласирал около 3,60 лв./кг. Тази година цените отново се върнаха на нивото от преди 10 години като спаднаха под 4 лева, подчертаха производители.

Според тях под 5,50 лева на едро за килограм за най-масовия мед е нерентабилно. До миналата година цените на едро бяха 5 лв., което ни устройваше, споделиха производители. След драстичния спад на стойността на меда повечето пчелари са принудени да спрат да продават продукцията си на едро, а някои дори се отказват от кошерите си. Мнозина са взели нещата в свои ръце и предлагат стоката си на собствени сергии или се опитват да намерят връзка с чуждестранни клиенти. Като цяло процедурата с износа в чужбина е изключително тромава, изискват се много документи и е трудно да се намеря фирми, коментират от бранша. Цената на едро при евентуална сделка е около 3 евро.  

Една от причините за срива в цената според пчелари е, че някои от производителите подбивали пазара само и само да си продадат стоката. Освен това българинът не консумирал често мед. Вътрешният пазар употребява едва около 1 000 – 1 500 кг годишно, а производството възлизало на около 11 хил. тона, подчертаха пчелари.

Диляна ЦВЕТКОВА