25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Първото издание на „Рибния буквар“ от 1824 година на Петър Берон, напечатан на листа от лен и коноп, бе изложен днес в свиленградското СУ „Д-р Петър Берон“.

Поводът бе патронния празник на училището, а ценната книга бе предоставена за изложението от собственика ѝ – колекционерът, историк и дарител д-р Румен Манов.

Стотици свиленградчани посетиха фоайето на школото, за да се докоснат отблизо до ценното издание. Сред тях бяха кметът арх. Анастас Карчев и председателят на Общинския съвет адв. Георги Еленков.

„Идеята Рибният буквар да бъде изложен в нашето училище се роди преди месец и половина. Тогава се свързах със собственика на буквара д-р Румен Манов, който се съгласи да предостави книгата за патронния празник на училището“, сподели пред гостите учителят по история Димитър Гилев. Той нарече инициативата най-голямото културно-просветно събитие в Свиленград за тази година.

От своя страна д-р Манов подари по три от книгите си – „Приказка за България“, „Приказка за Кюстендил“ и „Небесни закрилници на дома“, на училищната и градската библиотеки, историческия музей, както и на арх. Карчев и адв. Еленков. Той пожела на Димитър Гилев също да издаде книга „Приказка за Свиленград“, а на всички присъстващи небесните закрилници да ги пазят и защитават града ни. Директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ Мариян Боянов пък удостои д-р Манов с почетен плакет на училището.

Първите страници в Рибния буквар са отредени на азбуката. Следва я граматиката - глаголи, съществителни, прилагателни. Интересно е, че измежду глаголите основният е „любя”. Идеята на Петър Берон изобщо за образованието е, че то трябва да се получава с любов и радост. Децата не трябва да бъдат насилвани, притискани или стресирани. Те трябва да се учат, но и да играят. А учителят - да бъде авторитет за тях, да им служи за пример. Измежду страниците на Рибния буквар са събрани и закачливи „умни съвети”: „Повече слушайте, отколкото да говорите. Затова имате две уши и една уста”; „Не отвръщайте на злото със зло”; „Ако искаш да те почитат, когато остарееш, почитай и ти възрастните, докато си млад”. Последната информация, поместена на страниците на малката енциклопедия, съдържа обръщение към сънародниците. В него, най-общо, Берон призовава да се подпомага развиването на българските книги. Заглавието на обръщението е „Любезни еднородни”.