26
Пон, Сеп
26 Нови статии

Границата ни се оказа доста пропусклива за мигрантския натиск заради корупционни схеми и слаба техническа обезпеченост

Гроздан Караджов е водач на листата на Има такъв народ за 29- и Хасковски избирателен район. В предишния редовен кабинет той бе министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството/МРРБ/. Бюлетината, с която партията му се явява на предстоящите избори, е с номер 19.

- Г-н Караджов, в предишния редовен кабинет бяхте министър на регионалното развитие и благоустройството. Поисканите от Вас над 3 млрд. лева от бюджета се превърнаха в ябълката на раздора. Защо?

- Наскоро служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков се похвали, че е платил по договорите за строителството на магистрала “Хемус“. И ме упрекна, че не съм платил нищо на фирмите! Доскоро Кирил Петков и Асен Василев пък ме обвиняваха, че съм искал пари, за да плащам на същите тези фирми! Както е казал народът - на чужд гръб и сто тояги са малко. А истината е проста - финансовият министър Асен Василев разпореди да няма нито стотинка в бюджета за 2022 г. за инхаус договорите. Строителството на магистрала “Хемус“ е по инхаус договори между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД. Още през октомври 2021 г. работна група начело с тогавашния министър на правосъдието и сегашен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че инхаус процедурите са заобикаляне на Закона за обществените поръчки и съответно - договорите, сключени по тях, са незаконни. Тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков нарече това „престъплението на века“. Едно от първите неща, които направих като министър на регионалното развитие, беше да поставя за решаване проблема с инхаус договорите. Още през януари т.г. предложих с писмо на премиера Кирил Петков, на вътрешния Бойко Рашков и на финансовия министър Асен Василев те да бъдат прекратени. Тримата стигнаха до проблема едва на 12 май, когато решиха, че договорите по "престъплението на века" трябва да бъдат узаконени като договори за строително-монтажни работи. Но дори и това не довършиха! Питайте ПП защо предложението не влезе в парламента, и защо през цялото време блокираха работата на МРРБ. Сега същите саботьори се снимат охотно на недовършени магистрали и лицемерно обещават светло бъдеще. Аз продължавам да смятам, че инхаус процедурите са порочни. По мое време няма нито един договор, който да е сключен по този начин. Всички възлагания бяха след открити конкурси, при стриктно спазване на закона за обществените поръчки.

- Как виждате разрешаването на проблема с газа и ускоряващата се инфлация?

- Инфлацията не е само български, а европейски проблем. В България той се усеща по-болезнено, тъй като е най-бедната държава в ЕС и много хора купуват само стоки от първа необходимост – а те са поскъпнали най-много. Затова и моята позиция, и тази на ИТН, че точно поради тези причини подкрепата трябва да е диференцирана – държавата да помогне най-напред на най-уязвимите групи, а и не всички в бизнеса имат нужда от помощи. Друг проблем за мен са слабите контролни органи, които да санкционират фирмите, които злоупотребяват на пазара. Вижте какво стана - свалихме ДДС на хляба на 0%, а цените само за кратко мръднаха надолу, и то не с 20% - сега пак са нагоре. Даваме отстъпка за бензин, петролът поевтинява, но цените някак не искат да отстъпят. Къде е Комисията за защита на конкуренцията? В миналия парламент ИТН предложи да бъде сменен съставът ѝ , но ПП не се съгласиха. Защо? Защото не можаха да намерят свой човек. Що се отнася до газовия проблем, водещ трябва да е българският интерес, а това означава сигурни доставки по дългосрочни договори на добра цена. Това може да бъде постигнато само в условията на конкуренция, като доставчиците бъдат избирани прозрачно при ясни критерии – най-добре чрез търг. Диверсификация не означава един монополист да се замени с друг монополист, избран тайно със задкулисни преговори. Както направиха ПП.

- Районът тук е граничен, какви мерки трябва да се вземат според Вас, за да се намали миграционният натиск?

- Отговорът на този въпрос не зависи само от усилията на българската страна, но и от развитието на конфликтите в Близкия изток. Мигрантският натиск се увеличава поради проблемната Сирия, предстоящите догодина в Турция избори и безпокойството на огромната бежанска общност там от някои крайнодесни политици, ситуацията в Афганистан. Наред с това нашата граница се оказа доста пропусклива поради две причини – констатираните слабости на ниво МВР и корупционни схеми там, и слабата техническа обезпеченост. Очевидно е, че в тази посока са необходими комплексни мерки на ниво обединени усилия на няколко ведомства – МВР, МО, МРРБ.

- Готова ли е партия ИТН да управлява отново и с кого? Възможно ли е повторение на модела на четворната коалиция от последния мандат?

- От “Има такъв народ” никога не сме се страхували да поемаме отговорност. Да, готови сме да управляваме - с партии, които искат проблемите да се решават, а не да се отлагат, които не се страхуват да се вземат непопулярни решения и спазват дадената дума. Партньорите трябва да се уважават, не да се унижават.

- Парламентарна или президентска република – Вашето мнение?

- Предложението на ИТН за референдум по въпроса не означава, че иска президентска република. Това е грешно тълкуване. Означава, че не се страхува да пита гражданите за мнението им по съществени въпроси, за разлика от другите партии. ИТН смята, че гражданите трябва по-често да бъдат питани по различни въпроси, а политиците да бъдат задължени да се съобразяват с мнението им. Необходима е промяна в закона за референдумите, която да позволява това. Няма да се откажем от убеждението си, че политиците са слуги, а не господари на народа - и трябва да започнат да се държат като такива. Нека не предпоставяме изхода от референдума. Кой е казал, че гражданите ще гласуват за президентска република?! Очевидно за всички нас е, че политическата система е в трайна криза. Поредицата от избори и трудностите при съставяне на правителство го показват. Очевидно е, че има нужда от кардинални промени. Затова и от ИТН търсим решения и питаме гражданите. Те имат последната дума.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Минчо Боев Кермекчиев е роден през 1961 г. в Димитровград.. Семеен. Магистър е по „Управление на системи за безопасност и качество на храните“ . От 1990 г. е председател на ЗМС „Н. Петков“ в Димитровград. През август същата година е избран за председател на Координационния съвет на СДС в община Димитровград на общо събрание от членове и симпатизанти на Радикалдемократическата партия, БСДП, Клуба за гласност и демокрация, БЗНС „Н. Петков“, Зелената партия. През 1991 г. е кандидат за кмет на община Димитровград , издигнат от БЗНС „Н. Петков“, където се съревновава с Ангел Найденов от БСП. Кермекчиев получава 6444 гласа, класирайки се трети. В периода 1996-1999 г. е общински съветник от БЗНС в Димитровград.

През 2020 г. става учредител на Политическа партия „Консервативно Обединение на Десницата“ с председател д-р Петър Москов. На предстоящите парламентарни избори той е водач на хасковската й листа.

- Г-н Кермекчиев, с каква нагласа отивате на предстоящите избори за народно събрание?

- Отиваме на изборите с убедеността, че задача номер едно е постигането на ефективно действащо лустрационно законодателство. Коалиции, изградени около други приоритети, са плъзгане по повърхността на проблема, а не радикално изгребване на мръсотията, в която сме. Ние сме за лустрацията, която ще ни освободи от хватката на посткомунистическата олигархия и раждащата бедност и корупция социалистическа икономика.

- С това ли свързвате икономическия просперитет и обществената справедливост?

- Да, българските граждани и гражданите в Хасковска област ще получат убеденост за сигурност и справедливост. Само така ще можем да се преборим и с корупцията на всички нива - и по границата, и в администрацията...

- КОД е за коалиция на десните партии, което поне засега няма да се случи. Петър Москов казва, че всякакви половинчати съюзи са отстъпление от смисъла. Бихте ли уточнили какво включва той?

-  Смисълът включва свобода и сигурност; гарантиране просперитета и достойнството на гражданите; подкрепа на българското традиционно семейство, без либерални експерименти с човешката природа; сигурно и качествено образование и модерно здравеопазване; ясни правила за бизнеса, високи доходи за гражданите и никакви привилегии за малцинствата; чиста природа и разумно използване на ресурсите; икономическа независимост, защита на националните интереси и активна роля на България в ЕС.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Водата е най-големият проблем в област Хасково и той може да бъде решен, но е нужна политическа воля

Централната избирателна комисия проведе жребий на номерата в бюлетината за гласуване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., както и жребий на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

Аз много обичам южен Сакар и ще продължа да настоявам пътят до с. Маточина да бъде ремонтиран, за да могат жителите и посетителите да се предвижват като европейци

Тома Белев е инженер-лесовъд и е известен като бивш директор на Природен парк „Витоша“, бил е преподавател по горско стопанство и екология в НБУ, ЛТУ и ПУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив. Беше заместник-министър в МОСВ за седем месеца тази година при редовния коалиционен кабинет с ресор защитени територии. Малцина знаят, че той е свързан с този край на България – роден в Кърджали, но родът му е беломорски бежанци, заселили се в Тополовград. Сега е кандидат за изборите на 2 октомври в листата на КП „Демократична България – Обединение“, с преференция 104.

- Във Вашия мандат като зам.-министър Вие се похвалихте с най-много обявени защитени територии за последните десетилетия у нас. Обявена бе и малка защитена територия “Сладун” до едноименното село в Община Свиленград. Разкажете повече за нея, защо се обявява, като Сакар вече е в Натура 2000 и без това?

- Действително нашето правителство обяви за седем месеца повече защитени територии, отколкото предишните пет правителства взети заедно, защото запазената природа за нас е условие за развитие на проспериращо общество. Ще посоча, че няма развита държава, в която защитените територии да заемат по-малко от 20% , като в някои държави например като Германия защитените територии заемат над половината от тяхната територия.

Защитена местност „Сладун“ е обявена по предложение на Българска академия на науките, за да се опазят находищата на два изключително редки растителни вида в Европа - Азнавурова мащерка (Thymus aznavourii Velen) и Хаускнехтово звездиче (Dorycnium haussknechtii Boiss). И двата вида се срещат основно в Мала Азия и Близкия изток в ограничен брой места, а в България 1700 декара ливади край Сладун са единственото им общо находище. Защитени са вече и „Черните скали“ към с. Орешник, откъм община Тополовград.

Защо обявихме защитена територия, след като Сакар е вече защитена зона от Натура 2000, е важен въпрос. Европейската мрежа „Натура 2000“ защитава точно определени видове и растителни съобщества и двата вида редки растения не са сред тях – т.е. Натура 2000 не ги защитава. Точно, за да могат да имат законова защита, обвихме новата защитена местност.

- Пак в Хасковска област обявихте нови защитени дървета. Какво представляват тези защитени дървета и къде са те?

- Вековните и забележителни дървета се обявяват по закона за биологичното разнообразие и тяхното обявяване цели да опази самите дървета като обекти, които хората обичат или почитат и като източник на генетичен материал, защото дълговечността на едно дърво е ценност важна и от стопанска гледна точка. Това обикновено са единични дървета в населените места.

За тези шест месеца успяхме да защитим като вековни и забележителни дървета повече от която и да било от последните десет години. В Хасковска област бяха защитени 4 дървета. Вековен полски ясен край Извора на Белоногата в Харманли, отчитайки, че предвид възрастта му това дърво е било свидетел на срещата между Гергана и везира, описани в поемата на Петко Славейков. Предложението за защитата на дървото е на поетесата от Харманли Светлана Николова. Два полски ясена в двора на църквата на с. Горски извор - един на възраст 200 години и височина 23 метра с обиколка на ствола му 4,28 метра и втори полски ясен на 170 години,с височина 21 метра и обиколка на ствола 3,44 метра. Предложението за тяхната защита е от Асоциация на парковете в България. Последното новозащитено дърво е от вида източен чинар с височина около 16 м и обиколка на ствола 4,45 м и се намира в село Мезек, община Свиленград. А още от 1991 г. е защитен дъбът „Дядо-Кольовото дърво“ в с. Студена, което спечели европейския конкурс „Дърво с корен“ миналата година.

- В общините Свиленград, Любимец и Тополовград отдавна имаме зони от “Натура 2000” и те обхващат целия Сакар. Ограниченията са леки, но едно от тях е забрана да се сменя предназначението на земеделска земя. Какви са компенсациите за собствениците от “Натура 2000”?

- Тъй като ограниченията следват целите на различните защитени зони има и различни механизми за тяхната компенсация – например за защитените зони за опазване на дивите птици в Сакар от почти десет години вече се изплащат компенсации, за да се ограничи безпокойството на царския орел. През март 2012 г. се въведе Агроекологична дейност по мярка 214 от Ос 2 на Програмата за развитие на селските райони. Мярка 214 осигурява плащания, които компенсират селските стопани, в чиито земи попадат световно застрашените видове царски орел, египетски лешояд и червеногуша гъска и които поемат ангажимент за поддържане местообитанията на тези видове. През различните години те са били между 300 и 350 евро на хектар. Мярката продължава да съществува и в момента, в новия финансов период.

Отделно плащания общо за ограничения в Натура имаше и в следващия финансов период под формата на Мярка 12 - „Плащания за Натура 2000 и рамковата директива за водите”. За 2020 година бяха изплатени 45,3 млн. лева по нея, а през 2021 – 53,8 млн. лева на над 11 хиляди земеделски стопани в цяла България. Финансовата подкрепа се предоставя под формата на годишни плащания на хектар земеделска площ. Средствата компенсират стопаните за направените от тях допълнителни разходи и пропуснати ползи, следствие спазване на ограниченията, които действат в обявените под защита зони. Плащанията за пропуснати ползи и допълнителни инвестиции ще продължат и във финансовия период от 2023 година, защото са част от Националната рамка за приоритетни действия в Натура 2000 мрежата от защитени зони. Този път плащанията ще бъдат диференцирани по вид на територията – обработваеми земи, постоянно затревени площи и трайни насаждения. В Стратегическия план са заложени 80 милиона евро за тези компенсации и 20 милиона евро компенсации за горски територии. За всички интервенции на земеделските стопани, свързани с Натура 2000 от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за гарантиране на земеделието, се очаква да бъдат отделени 490 млн. евро, а от Европейски фонд за морско дело и рибарство – 27 млн. евро.

- Какво направи МОСВ за защита на Черноморските райони от презастрояване? Ето, виждаме в съседна Гърция няма такива колосални строежи по крайбрежието и въобще строителна дейност в сезона не се вижда никъде?

- Действията ни в тази половин година са както към защита на най-ценните природни места, така и към ограничаване на презастрояването. Гордеем се, че обявихме третата морска защитена територия у нас – залива Корал. За петдесет години това е единствената защитена територия, обявена в морска среда. Отделно обявихме и защитената зона Камчия, насочена към опазване на най-големия морски незастроен плаж у нас – „Камчийски пясъци“, който бе обект на много скандални сделки със заменки на гори преди години. С указания към регионалните ни инспекции премахнахме възможността да се застроява с разрешения, издадени преди 15 и повече години. Това беше една масова практика, която се надявам да е прекратена. Специално внимание обърнахме на Странджа – отделно указание е насочено към предотвратяване на застрояването в Природен парк „Странджа“. Там за незаконно строителство при Синеморец издадохме няколко принудителни административни мерки за спиране. Абсолютно е недопустимо да се строят хотели и вили без да има изградена канализация и пречиствателни станции и отпадните води да постъпват в морето, където нашите деца се къпят.

Като цяло се гордеем, че успяхме за шест месеца да наложим 235% повече глоби и санкции на замърсители в сравнение с последната година на правителството на Борисов 3. Когато няма чадър върху „наши“ бизнеси и „наши“ кметове се оказва, че контролните органи могат и да работят.

- За какво друго бихте информирали нашите читатели?

- Аз много обичам южен Сакар, крепостта Букелон при село Маточина и скалните църкви в Михалич и Маточина, многото долмени, които биха били перлите на всеки туристически район у нас и в чужбина, ако туристът можеше да ги посети. За съжаление обаче пътят от Свиленград до Маточина чака ремонт от тридесет години. Той е част от националната пътна мрежа и заради обслужването на граничните съоръжения е част от инфраструктурата с национално значение. Всъщност път е пресилено да се нарече тази поредица от дълбоки дупки, която всеки престрашил се да тръгне за Маточина гледа да избегне, използвайки трасираните в съседство пътища. Път, по който средната скорост на колите е по-малка от тази на пешеходец.

През тази година, след трийсет години забравяне, ремонтът на този път най-сетне влезе с програмата на АПИ. За съжаление, само преди седмица установих, че по него все още не се работи. За последната година при всичките си срещи в Свиленград, Хасково и в София,с кметове, областни управители и по министерства съм изтъквал нуждата от неговото възстановяване (не мога да го определя като ремонт, защото път де факто няма), както и възстановяването на другия път от републиканската пътна мрежа от Левка за Устрем. Настоявам, защото тази забрава на всичко различно от магистрали трябва да бъде спряна и жителите и посетителите на Сакар да могат да се придвижват като европейци.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

В петък, 16 септември, от 12:00 ч. ще се проведе среща с избиратели на “Демократична България - Обединение” в Свиленград, кафе “Али Баба” (халите).

Свиленградчанинът Трифон Тодоров е на второ място в кандидат-депутатската листа на Коалиция „Български възход“ за 29 МИР – Хасково.