25
Вт, Юни
21 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

3039 души от община Свиленград, имащи право на глас, или 16,45 %, са дали своя вот за Народно събрание. За Европейски парламент пък бюлетини са пуснали 2 882-ма (15,9 %). В община Любимец 1 519 души (19,8 %) са пуснали бюлетина за НС, а 1494 души (19,6 %) за ЕП. Това сочат първите данни, излезли в 11:00 ч. 

Пръв от кандидатите за народни представители гласува Георги Бекяров. „Гласувах за партия, а не за политически бизнес проект, която партия има добре разработена програма в полза на българските граждани. Силно се надявам българите да сме единни, защото България е една“, заяви Бекяров след като пусна бюлетината си.

Малко по-късно до секцията отиде и Мариян Дервенков. „Гласувах за стабилност, справедливост и спокойствие. Самото гласуване става за около 22 секунди и има 112 причини да го направим“, коментира той.

Около обяд правото си на вот упражни и Кирил Търпов, който сподели пред stmost.info: „При учредяване на партията, която представлявам, един от учредителите каза: В България се съмва“. Гласувах за вярата и силата, за да дочакаме изгрева“.

Свиленград има и водач на листа в Хасковска област. Това е Огнян Христонев, който след като пусна бюлетината си каза: „Гласувах за чиста природа, устойчива икономика и почтеност в политиката“.

Иначе, изборният ден в община Свиленград започна спокойно и без перипетии. Едни от първите гласували бяха граничните служители, чиято смяна свърши в 8 ч. тази сутрин. преди да влязат да гласуват, тези, които носеха оръжие, го оставяха на охраняващите секциите служители на реда.

По последни данни (към 11:00 ч.) изборите протичат в рамките на нормалното. Сигнали за нарушения няма, няма и оплаквания за неработещи машини за гласуване. Полиция съблюдава спазването на обществения ред в секциите. От избирателните комисии споделиха, че гласуването с машини става безпроблемно, избирателите се ориентират лесно и бързо, а, щом се наложи, им се дават своевременно разяснения. По време на обиколката ни по избирателните секции някои от членовете на комисиите споделих, че засега се наблюдава добра активност. Да упражнят правото си на вот отивали цели семейства. Правило добро впечатление, че много млади хора с деца също показвали гражданската си позиция.