14
Нед, Юли
18 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

 

Предложението на БСП за намаляване на възнагражденията не мина

Общинските съветници от Свиленград отхвърлиха предложението на групата на БСП да намалят възнаграждението си за участие в заседания на местния парламент и постоянните комисии. Два гласа не стигнаха на социалистите да прокарат идеята си местните депутати да вземат месечно не 60%, а 54 на сто от средната брутна заплата на чиновниците в общината.

Въпросът бе поставен на гласуване на изнесено заседание на тукашните народни избраници в пловдивския еко хотел „Здравец“. До внасянето му се стигна, след като през януари при гласуването на бюджета на общината пак по предложение на БСП съветниците решиха да намалят издръжката на местния парламент от 126 000 лв. на 110 360. Разликата от 16 хил. лв. бе прехвърлена в перото, от което се подпомагат крайно нуждаещи се граждани.

„Мотивът ни бе, че всяка година отделяме в бюджета 10 – 15 хил. лв. за тази цел. За 2014 г. бяха предвидени 10 хил. лв., 6 от тях обаче са предварително похарчени“, сподели председателят на ОбС на БСП и зам.-председател на Общинския съвет Христо Щерев.

Тъй като обаче издръжката на съвета се намалява, трябва да се редуцират и възнагражденията, поясни Щерев. „Може би ако предложението бе излязло от администрацията или от друга парламентарна група, щеше да бъде прието, но щом ние го направихме – не мина. Имам чувството, че повечето общински съветници не мислят за друго, а само за пари. Намалението щеше да е с по 28 – 30 лева, не повече“, каза възмутено той. „За“ предложението на БСП са гласували четиримата съветници от БСП, един от ГЕРБ, един от РЗС и двамата от ЗС „Александър Стамболийски“. Не подкрепиха предложението петима от ГЕРБ, 3-мата от Коалиция „За Свиленград“, 1 от РЗС и съветникът от ДПС.

След като отхвърлили тази точка, общинските съветници са приели свързаните с нея решения за увеличаването на санкциите при отсъствия – 60 лв. за неявяване на сесия и 30 – на заседание на комисия, както и за намаляване на работното време и съответно възнаграждението на председателя на общинския съвет. При последвалото гласуване ан блок пък социалистите са се противопоставили и е останал целият пакет постарому.

Така резултатът от вота върна предишното положение, прието при гледането на бюджета през януари. В крайна сметка един местен депутат ще получава по около 360 лв. месечно. Санкциите остават 15 лв. за остъствие от заседание и 7, 50 – от комисия. Председателят адв. Еленков ще трябва да е на работа в общината всеки работен ден по 6 часа. Той ще взема между 850 и 900 лв.

Средствата, заложени в годишния бюджет обаче са намалени с 16 хил. лв. Това означава, че при изчерпване на сумата от 110 360 лв., предвидена за цялата издръжка на ОбС, местните депутати ще се лишат от заплати. По-вероятно обаче е съветниците да предложат актуализация на бюджета.

Както „Старият мост“ писа, общинските съветници от Любимец замразиха заплатите си и възнагражденията им останаха три пъти по-ниски от тези на свиленградските им колеги.
СМ