23
Вт, Юли
40 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Задал съм 61 въпроса по време на парламентарен контрол, направил съм 18 изказвания от трибуната на Народното събрание

Изненадващо за мнозина народният представител в настоящия парламент Никола Динков си направи самоотвод от кандидат-депутатската листа на БСП за предстоящите избори. Това се случи след създалата се патова ситуация при определянето на втория в листата на областно заседание на социалистите в Хасково. За повече подробности потърсихме г-н Динков за интервю.

 - Г-н Динков, защо си направихте отвод при подреждането на кандидат-депутатската листа на БСП?

- Първо искам да благодаря на свиленградската организация на БСП за това, че даде отлична оценка за работата ми като народен представител и издигна моята кандидатура за следващия мандат. Подреждането на листата става на заседание на Областния съвет на БСП в Хасковска област. Трима бяха кандидатите за второто място, като на първото гласуване всеки един получи по 11 гласа. Второто гласуване показа същия резултат. Направих си самоотвод, за да тръгне работата напред, защото в противен случай подреждането на листата трябваше да бъде извършено от Националния съвет и не се знае дали щеше да е най-справедливо. Имаме вече лоши примери с определянето на някои водачи на листи, които нямат нищо общо с областите, където ги пращат. Те не познават проблемите по места и трудно могат да се ориентират върху какво да акцентират. Тук е мястото да заявя ясно, че съм привърженик на това водачите на листи да бъдат местни или в краен случай поне да бъдат консултирани с членовете на Областните съвети.

- Като кандидат за народен представител на предишните парламентарни избори бяхте втори в листата. Защо сега не успяхте да се преборите за тази позиция?

- Областният съвет се състои от 33 човека, представители на отделните общини. Естествено, по-големите общини имат повече представители. При определянето на кандидата за всяко едно място в листата се извършва тайно гласуване. Предварително се правят консултации между общините и естествено всяка една иска да има представител в челните места. Приемането на отчетите на народните представители и даването на добра оценка за работата в общи линии не влияе на подреждането на листата.

- Подозирате ли задкулисни игри при подреждането на кандидатите?

- Впечатлението ми е, че винаги ги е имало и занапред ще ги има.

- Каква равносметка бихте си направили като народен представител в настоящия парламент? Оставихте впечатление на доста активен депутат.

- Работата на народния представител е основно в Народното събрание и в областта. Задал съм 61 въпроса по време на парламентарния контрол; съвносител съм на 6 законопроекта, 16 предложения за разисквания по актуални теми и 26 проекта за решения. Направил съм 18 изказвания от трибуната на Народното събрание по различни въпроси, като преобладаващите теми са били свързани с изменения на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за устройство на територията. Голяма част от въпросите, поставени по време на парламентарния контрол, са свързани с проблемите на пътната инфраструктура (67 % от състоянието й в Хасковска област е лошо); чистотата на питейната вода; изкупуването на земеделската продукция и др. В нашата община бяха решени въпросите, свързани с километричните опашки по АМ Марица и осветлението на пътен възел Свиленград. По отношение на пътищата до с. Сладун и с. Маточина, до с. Студена; стария път за Капитан Андреево въпреки многократното ми настояване, рехабилитация не бе направена. Така стои въпросът и за кръговото движение към гръцкия граничен пункт. Никой от управляващата партия не предприе действия по започване на работа по тези обекти. Много често хората не правят разлика между депутати в опозиция и депутати от управляващата коалиция. Те мислят, че всички могат да решават наболели въпроси, но това не е така. Обикновено опозицията настоява, но решаването зависи от волята и компетенциите на управляващите.

- След изтичане на мандата върху какво ще насочите усилията си? Ще продължите ли да се занимавате с политическа дейност?

- Всички знаят, че имаме семейна строителна фирма, която работи вече 29 години на територията на общината и в страната. Така че основната ми работа ще бъде насочена в това направление. С политика съм се занимавал над 30 години. Предполагам, че ще продължа и занапред.

- Бихте ли се ангажирали с прогноза за резултатите от предстоящите избори?

- Надявам се БСП да бъде първа политическа сила, но това зависи най-вече от волята на избирателя. Хората не живеят добре. Нужна е нова политика, която да допринесе за увеличение на доходите и намаляване на неравенствата. Въпреки проблемите, които създаде пандемията, се надявам хората да излязат да гласуват, защото със своя вот те определят своето бъдеще.

Интервюто взе: Николай Колев