23
Вт, Юли
40 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Парламенторни избори 2021

Ключовите политики от предизборната си програма представи ГЕРБ по време на среща с КНСБ.

Инвестициите в образованието и здравеопазването, неповишаването на данъците, ръстът на икономиката и политиката по доходите бяха във фокуса на срещата. Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов разговаря с президента на КНСБ Пламен Димитров за постигнатото от Правителството в рамките на мандата и осигурената стабилна основа, върху която могат да бъдат реализирани бъдещи управленски политики.

„От няколко месеца работим по управленската програма, всяко число в нея е базирано на реални разчети и на убеденост, че те могат да бъдат постигнати. Ние не сме чудотворци, постигаме резултати с работа“, посочи кандидатът за народен представител, водач на листата на ГЕРБ в Габрово и вицепремиер Томислав Дончев по време на срещата на ГЕРБ с КНСБ. Дончев изтъкна, че за ГЕРБ образованието е стратегически и национален приоритет. „Ще продължим да инвестираме и през следващите години, така че разходите в тази сфера да достигнат 5% от БВП. Пет пъти ще нараснат и публичните разходи към бизнеса за иноваци. Залагаме също продължаващ ръст на доходите, ще произвеждаме квалифицирани кадри, каквито пазарът на труда търси“, изтъкна още Томислав Дончев.

ГЕРБ не предвижда повишаване на данъците и ще отстоява запазването им на сегашните нива. Това заяви Владислав Горанов. Той изтъкна, че настоящият модел на данъчна система се е доказал като работещ и в следващите няколко години не следва да се правят съществени изменения в данъчната политика. Горанов напомни също за голямата евроинтеграционна победа през изминалата година, когато България влезе в „чакалнята“ на Еврозоната и Банковия съюз. Както досега, политиката по доходите също ще продължи да бъде във фокуса на ГЕРБ и през следващите години.

„Предвиждаме минималната работна заплата да стане 500 евро, а средната – 1000 евро. Пенсиите на над 2 млн. възрастни хора ще бъдат ежегодно актуализирани“, посочи водачът на листата на ГЕРБ в Добрич и министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Сачева отбеляза, че мащабна реформа на модела на социално подпомагане ще осигури по-целенасочено и фокусирано подпомагане на близо 350 000 семейства всеки месец. „Не може да говорим за качествена социална политика и социални услуги, ако не подобрим условията на труд, заплащането и кариерното развитие на социалните работници.

Нашата амбиция е БВП на страната да нарасне до 100 милиарда евро до 2025 г. и същевременно с това да трансформираме икономиката“, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ и министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той изтъкна активната работа на правителството в областта на насърчаването на инвестициите и посочи, че само от началото на кризата има сертифицирани проекти за 1,6 милиарда лева. Върху създаването на условия за достъпно, ефективно и модерно здравеопазване за всички акцентира кандидатът за депутат, водач на листата на ГЕРБ във Варна и Велико Търново и министър на здравеопазването Костадин Ангелов. ГЕРБ гарантира по-високи доходи за работещите в системата на здравеопазването, които ще се постигнат чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки в условия на конструктивен диалог със съсловните организации и с увеличаване на държавната субсидия, насочена към финансирането на лечебни заведения по линия на Наредба 3.

Бърз достъп, качествено лечение и грижа за възстановяване - чрез завършване на реформите в спешната помощ и модернизиране й, ускоряване на дигитализацията на здравеопазването и приоритизиране на медицинските специалности са също част от основните приоритети на ГЕРБ в сектор здравеопазване, посочи Костадин Ангелов.

Към поредната си изборна победа ГЕРБ тръгва с номер 28 в интегралната бюлетина.