24
Сря, Юли
36 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

 

Среща на свиленградски социалисти с водача на листата на коалиция „БСП за България” в 29 МИР Велизар Енчев стартира предизборната кампания на местно ниво. В събитието участваха и депутатите Виолета Желева и Никола Динков

На 4 април трябва да започне процес на борба с феодализацията на държавно и местно ниво- заяви дългогодишният журналист и политик. Той подчерта, че ПП „ГЕРБ” за 10 години с откраднатите пари от данъците на българите и от европейските фондове потиска мнозинството българи. Финансовият ресурс се усвоява от шепа хора и не достига до хората, чийто живот се свежда до оцеляване. Свиленград е едно от местата, където тази феодализация е налице- поддчерта Енчев. Той окачестви условията в България като див капитализъм без аналог на Балканите. Този капитализъм не е от скандинавски, великобритански, германски тип с ясни социални политики и това особено пролича в кризисната ситуация с пандемията, където бизнесът и хората тук бяха лишени от подкрепа. Залогът за управляващите е голям, за да не изпусне апетитната европейска хапка. Масовото гласуване ще неутрализира купения вот. Само за няколко часа в Свиленград имам десетки сигнали, че се организира купуване на гласове в полза на управляващите- допълни водачът на листата. Като първостепенна задача в новото Народно събрание той определи социалната политика- индексиране на всички пенсии, увеличаване размера на минималната работна заплата, реформиране на съществуващата здравна система- държавните и общинските болници да не са търговски дружества, грижа за работещите родители с деца, отмяна на плоския данък, който облагодетелства само хората с най-високи доходи.

Виолета Желева, един от най- активните членове на Комисията по труда, социалната и демографската политика и трета в листата за 45-то Народно събрание, окачестви сегашното управление като символ на корупция, натиск и страх. Тя посочи приоритетите в работата си като депутат в сегашното и бъдещето Народно събрание: политика на доходите, която ще доведе до това в България да няма работещи бедни, защита правата на пенсионерите и хората с увреждания, равен достъп до здравеопазване и образование, както и последователно решаване на проблемите на хората в региона. Желева припомни, че България е на първо място в Европейския съюз по доплащане на здравната помощ и заяви категоричната си позиция, че трябва да се промени този модел. Конкретните й ангажименти са всички родители да получават семейни добавки за децата си, втората година от майчинството да е обвързана с минималната работна заплата, безплатни лекарства за децата до 14 години, безплатни учебници за учениците от 1. до 12. клас. За подобряване на стандарта на живот депутатите от коалиция „БСП за България” ще настояват да се намали ДДС върху лекарствата до 9 %, преизчисляване на всички пенсии, до края на мандата на бъдещото Народно събрание минималната работна заплата да достигне 1500 лева.

Водачът на листата напомни, че управляващите ще се опитат да използват страховете на хората от пандемията и призова присъстващите да направят така, че на 4 април масово да се гласува, спазвайки мерките за безопасност. В момента в България се води една Сталинградска битка между ГЕРБ и опозицията, която ще реши бъдещето на държавата.