24
Пет, Май
21 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Георги Илиев е роден на 19.06.1967 г. в Хасково. Той е завършил ВНВУ „В.Левски” гр. В. Търново с гражданска специалност машинен инженер. Работи в ЗКТ ”Коприна” в Свиленград, а през 1995 г. влиза в частния бизнес.

Собственик е на фирма за проектиране, доставка и монтаж на отоплителни инсталации. Илиев е лидер на БСП в Свиленград 9 години. Бил е два мандата общински съветник, като в единия е секретар на Икономическа комисия. От май 2016 г. е член е на Националния съвет на БСП, където е част от две комисии – по духовна сфера, култура и медии, както и по местна власт.

- Г-н Илиев, Вие участвате в политическия живот повече от 20 години, а сега сте трети в листата на коалиция „БСП за България” за 29-ти МИР- Хасково. Какво ви мотивира да се включите в поредната изборна кампания?

- Мотивацията ми се корени в убеждението, а това е убеждение на много българи, че е необходима промяна в модела на управление, разграждането на порочните политически практики, които ни обричат на бедност и несигурност, власт, основана на прозрачност и почтеност. Каквито и опити да се правят от т. н. партии на протеста да се афишират като „активни борци” срещу Борисов, факт е, че БСП е началото на промяната на модела ГЕРБ. Преди 4 години, когато БСП я започна, никой друг нямаше - и когато убиваха животните и поминъка на хората в Странджа, и когато се внасяха вот след вот на недоверие. Всички бяха заети с кариерата си- кой като омбудсман, кой като министър в правителството на ГЕРБ, всички се бяха изпокрили. Промяната, която идва, се дължи в най-голяма степен на БСП. Страната има нужда от социална система на управление и  единствената алтернатива е коалиция „БСП за България”.

- Къде виждате мястото си в бъдещото Народно събрание?

- Имам опит в местното самоуправление и съм убеден, че общините трябва да получат по-голяма финансова независимост, а не да разчитат на подаяния. Необходима е спешна децентрализация, защото хората са тук, в общините. Ще подкрепя идеята да се оставят в общините част от данъците на физическите лица и да се въведе програмно бюджетиране на местно ниво, което ще гарантира прозрачност и по-голяма ефективност на местните бюджети. Ще работя за подкрепа растежа на малкия и средния бизнес, за намаляване на административната тежест за бизнеса. Познавам всички трудности, през които частният бизнес преминава и оцелява. В условията на пандемия ние видяхме новите герои в лицето на здравните работници и на учителите, но за мен герои са и хората от малкия бизнес, работещите в малките магазинчета, в салоните за красота, таксиметровите шофьори, земеделските производители и още много други, заети в семейни фирми. Те буквално бяха изоставени от държавата, без финансовата подкрепа, но не се наредиха за обезщетения в Бюрата по труда, а продължиха да оцеляват с неимоверни усилия. Тези хора са клетките от питата, наречена икономика на държавата. И ако искаме да е медоносна тази пита, трябва да се погрижим за тях. В програмата на БСП са залегнали редица мерки, ориентирани предимно към малки и средни предприятия, към семейни дружества, към различни браншове, които да се кооперират и така да достигнат до по-добри пазари както у нас, така и в чужбина. Предвидени са и данъчни облекчения, включително на местните данъци и такси, както и помощ за малки земеделски стопанства, които да развиват свои земеделски бизнеси. Имам определен интерес и към духовната сфера. Ние предлагаме и ще защитаваме 1% от брутния вътрешен продукт да отива директно за култура. Тази година брутният вътрешен продукт на България е 117 милиарда лева. Един процент е 1 милиард и 100 милиона за култура. С такова финансиране и такава държавна грижа може не само да се съживи българската култура и духовност, а тя да стигне до повече хора. За сведение тази година от бюджета за култура са отделени - 245 милиона - една четвърт от това, към което ние се стремим.

- Какво бихте казали на хората, които по традиция не гласуват, защото не се интересуват от политика?

- Само едно нещо- вие може да не се интересувате от политика, но политика е всичко около вас- доходите/ убийствено ниски- ние сме държавата на работещите бедни/, инфраструктурата, достъпът до здравеопазване и качеството му, образованието, парите от данъците ни, бизнесът, културата, правосъдието, сигурността на българските граждани, екологията. Всичко това е резултат на политики. Много е удобно на тези, които искат нещата да продължават така, да не се интересувате от политика. Те ще продължават да се разпореждат с парите, здравето, бъдещето на децата ви, да се „грижат” за благото ви. Всички усещаме резултата от тази „грижа”.

- Имате ли предимства пред кандидатите на другите партии?

- Тези, които търсят недостатъци, сигурно ще намерят. Що се отнася до предимствата: ние живеем в малък град, в който всички се познават не от вчера. Като свое предимство считам това, че съм диалогичен човек, отворен за различни мнения и позиции, затова и преди години стартирах група „Разговори за Свиленград”. В разговора, а и в спора се ражда истината. Познавам проблемите на обикновените хора, защото съм част от тях. В професионалния и политическия си път познавам и загубите, и победите, но никога не съм правил компромиси с ценностите и достойнството си. Както казахте, повече от 20 години съм в политиката на местно и национално ниво и винаги съм отстоявал лявата идея. Политическият ми път е свързан с БСП. Вече споменах, че в нашия град се знае всичко за всеки, затова вярвам, че умните, мислещите хора вече са се поинтересували кои лица работят за някои от така наречените нови партии, за честност и прозрачност. Някои може би тепърва ще го направят и сигурен съм, ще бъдат изненадани. В сравнение с други кандидати и други активисти аз съм дори скучен- обвързан съм само с една политическа сила и политиките й. Но когато повече от 20 години, въпреки цената, си останал при тази партия, значи защитаваш каузи и принципи. Политическото номадство, на което сме свидетели, означава само едно - тези хора защитават собственото си благосъстояние, верни на принципа: „ще бъда с таз, която е на власт”.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!