01
Чет, Дек
19 Нови статии

Отличието донесе работата с единствения у нас магнитно-резонансен томограф MAGNETOM Free.Max, който позволява изследване на пациенти с пейсмейкъри и метални импланти

Екипът на Клиника „Медикус Алфа“ бе отличен с награда на Петия конкурс „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организиран от в. „Капитал“ и биофармацевтичната компания AbbVie. Награждаването на победителите традиционно бе част от годишната конференция за иновациите на „Капитал“, която тази година се проведе на 8 ноември в „София тех парк“.

Супермодерният ядрено-магнитен резонанс „Филипс“ на МБАЛ Свиленград, монтиран наскоро в сградата на поликлиниката, започва работа на 1-ви ноември, съобщи управителят на болницата д-р Димитър Ермов.

В момента се извършва паралелно снабдяване с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в страната.

 

Сънната апнея е заболяване, върху което през последните години се фокусират информационни кампании, насочени към обществото. Въпреки, че е „доста шумна“, апнеята по време на сън си извоюва прозвището „тихият убиец“. Звучи доста страшно, но има своите основания, предупреждава пулмологът д-р Димитрина Стоянова от пловдивската денонощна клиника „Медикус Алфа“.

Това заболяване е далеч по-сериозно от просто дразнещо ухото и пречещо на околните хъркане. „Тих“, защото често остава дълго време неразпозната, особено ако няма партньор, който да се оплаче от драматичното хъркане. „Убиец“, защото води до тежки проблеми със здравето и концентрацията на индивида, който имайки този проблем в много ситуации е опасен за себе си и околните. Честотата на обструктивната сънна апнея e около 20% от възрастната популация в световен мащаб. В България няма сериозна статистика в това отношение. Трудности има при установяване на проблема поради неглижиране на симптомите от страна на пациентите и търсене на лекарска помощ в доста късен етап. Доста са притеснителни също данните, че в България изключително малък процент от пациентите с вече поставена диагноза, дори и тези с тежка форма на заболяването, не се лекуват поради финансови причини или предразсъдъци.

Като резултат от всичко това обструктивната сънна апнея влезе в черната статистика на пътнотранспортните произшествия, посочва д-р Стоянова. Сънливостта зад волана отнема животи! Най-честата причина за неадекватни реакции и необяснимо поведение на шофьорите на пътя е неустановена или нелекувана обструктивна сънна апнея. Факт е, че 30% от челните удари се дължат на заспиване. Тези обезпокоителни факти правят заболяването голям социален проблем, категоричен е пулмологът. Д-р Димитрина Стоянова посочва и основните причини за колабиране на дихателните пътища и задушаване по време на сън: това са наднормено тегло, тесни дихателни пътища и мастни натрупвания в областта на шията, употреба на алкохол и тютюнопушене и др.

Често дневната сънливост и липса на енергия за ежедневни дейности пациентите си обясняват с „пролетна умора“, преумора и стрес, депресия. Те обаче могат да бъдат първите сигнали за наличие на проблем с дишането по време на сън и не трябва да бъдат пренебрегвани, съветва д-р Стоянова. Категорични белези за търсене на заболяването са екстремна сънливост през деня, особено заспиване зад волана и по време на разговор със събеседник. Често ходене по малка нужда през нощта, сутрешно главоболие, задавяне по време на сън, наддаване на тегло, потене, неспокоен сън, шумно хъркане (съобщавано най-често от близкото обкръжение на пациента), липса на концентрация, понижена памет, раздразнителност, сухота и лош дъх от устата са също алармиращи симптоми.

За прецизно диагностициране на заболяването – като вид и степен, в „Медикус Алфа“ разполагат с най-иновативната техника от трето поколение NOX T3s. Единственото, което трябва да направи пациентът е да остане една нощ за извършване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Лечението е като при всяка хронична болест, казва д-р Стоянова. На първо място е промяна на начина на живот - като редукция на тегло и лечение на придружаващите заболявания. В домашна обстановка болните могат да ползват CPAP апарати /т.нар. ципап апарати/, специално настроени за конкретния пациент и стадий на болестта.

Терапията води до намаляване и пълно изчезване на апнеите и хипопнеите. Важно е хората да познават симптомите и последствията за собственото здраве от обструктивната сънна апнея. Още по-важно е обаче да се проумее отговорността към близките и околните, особено на пътя, където от адекватността на шофьора зависи неговият живот и живота на останалите участници в движението. В крайна сметка отговорното отношение към проблемите на дишането по време на сън и тяхното адекватно лекуване спасява животи, категорична е д-р Стоянова!

Инициативата е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца

Стартира програмата за безплатни силанти при децата от 6 до 8 години. Инициативата започва от октомври и ще продължи до края на ноември. Тя се провежда за 12-а поредна година, а финансирането й е от Министерството на здравеопазването.

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев отново удължи противоепидемичните мерки в страната. Заповедта му влиза в сила от днес и ще важи до 12 октомври.