На  15  август посетителите на плувния  басейн „Рай“ в Любимец  ще получат печатни здравнообразователни материали, съобщават от РЗИ-Хасково. Това е част от  Националната АНТИСПИН кампания, организирана от здравното министерство.

Целта  е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции. В национален мащаб от началото на годината до 4 август са открити нови 146 ХИВ–серопозитивни. Така носителите на ХИВ в страната официално са 4 194.

От новооткритите ХИВ серопозитивни лица през 2023 г. 82% са български граждани и 18% са чужденци. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. - 25% и възрастовата група 40 - 49 г. - 19%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните жени.

Осигурява се безплатно съвременно изследване и лечение  на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус, напомнят от Министерството на здравеопазването.

СМ

Барокамера за терапия на деца с увреждания чрез кислород под налягане получи днес Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства (ДЦПДУТС) в Хасково. „Това е първата и единствена барокамера на територията на нашата област“, съобщи управителят на Центъра Невена Желязкова. Тя получи дарението от Недка Младенова- изпълнителен директор на Национален фонд „Свети Никола“ - София.

В ранните сутрешни часове на 16 май 2023 г. се извърши дезинсекция /обработка срещу бълхи, кърлежи и др. насекоми/ на тревните площи, детските и спортни площадки и територии за обществено ползване в  Свиленград,съобщиха от Общинската администрация.

Над 100 деца от Свиленград ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112”, съобщават от Лайънс клуб - Свилена.

Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпаднаха. Тези документи не са в сила от 04.07.2023 г. по заповед на министъра на здравеопазването.

В Свиленград лицата с трайни увреждания са 1 667, като 121 са деца

От май 2023 г. с нова стъпка в дигитализацията на медицинската експертиза освидетелстването пред ТЕЛК ще става изцяло електронно, по документи, без явяването на пациента, анонимно и на случаен принцип. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в петък на съвместна пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров и "Информационно обслужване" за напредъка в електронното здравеопазване.

Грипът мощно нахлува в Свиленград и Любимец. Пред аптеките и кабинетите на личните лекари се извиват опашки, показа проверка на stmost.info.