26
Чет, Ное
19 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Клара Методиева

Краят на месец октомври е, а противогрипни ваксини в Свиленград все още няма – нито в аптеките, нито при джипитата.

В аптека „Гален“ няма противогрипна ваксина и вероятно няма да има – заяви фармацевт от местния клон на известната фармацевтична верига. Поради голямото търсене, количеството щяло да бъде разпределено по градовете с по-голям брой население и едва ли някаква доставка ще стигне до по-малките селища. Но в аптеката има наличност на масово предпочитани имуностимулатори, за които личният лекар трябва по целесъобразност да изпише рецепта. От аптека „Марешки“ обясниха, че са им съобщили за очакван внос на противогрипни ваксини, който ще бъде доставен до края на седмицата. Засега в аптеката няма и едни от най- търсените имуностимуланти - респивакс и бронховаксом.

При общопрактикуващите лекари също липсват противогрипни ваксини. Джипитата не са уведомени дали медикаментът ще им бъде предоставен, за кои пациенти и какво количество. Информация личните лекари научават от националните медии. За разлика от минали години сега хората са по- мотивирани и броят на желаещите за ваксинация е много по – голям, сподели общопрактикуващ лекар. Обещанието е в началото на месец ноември да бъдат доставени известни количества, но дали това ще се случи, не се знае, каза той.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, най-доброто време за поставяне на противогрипна ваксина е периодът октомври, ноември и декември. Има едно условие, и то е да имаме три седмици или 20 дни от имунизацията до възникване на епидемията. Така до края на зимата ще развием имунитет, който да ни предпази при евентуална среща с вируса.