27
Пет, Ян
17 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев отново удължи противоепидемичните мерки в страната. Заповедта му влиза в сила от днес и ще важи до 12 октомври.

Според нея маските са задължителни за всички лечебни заведения, както и за социалните домове в страната, като изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст. При големи струпвания на хора трябва да се спазва дистанция от 1,5 м. Работодателите пък трябва да организират редовно проветряване и дезинфекция, както и да не допускат служителите на работа, ако са с прояви на остри респираторни болести, като същото важи и за висшите учебни заведения. Където е възможно, работодателите трябва да организират работния процес така, че персоналът да работи дистанционно или на смени.

Пълната заповед на министър Меджидиев може да прочетете тук.

Впрочем, статистиката отчита ръст в броя на приетите за лечение в болници с коронавируси. Към 6 октомври хоспитализираните са 625, а седмица по-рано са били 535. През изминалото денонощие за лечение са приети още 91 пациенти, 80% от които – неимунизирани. Излекуваните са 576. Нивата на заболеваемост са много далеч от пиковите стойности през миналата есен и зима. Има обаче ръст, който не е неочакван след започването на учебната година и липсата на мерки.