19
Нед, Май
24 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

heroПредставянето на ФК Свиленград 1921 в приключилото наскоро първенство във „В“ група беше на приливи и отливи. Началото бе слабо - със загуби в първите кръгове, но след идването на Георги Тодоров за треньор отборът подобри играта си и до края на есенния сезон се изкачи на 3-то място в класирането. Не искам да подценявам групата, но в нея имаше 2 отбора, които бяха на ниво - Ботев-Пловдив и Нефтохимик-Бургас, другите се бореха да оцелеят в джунглата, наречена български футбол с минимални бюджети и харчове.

През пролетта наблюдавахме спад в играта на местния тим. Отборът загуби много точки от съперници, които свиленградският тим преди редовно побеждаваше. Спускането надолу започна с отстраняването ни за аматьорската купа от участника в областната група Спортист- с. Добрич. Искам да споделя, че ме заболя от загубите от Асеновец /1:3/, от Димитровград /3:0/ и Хеброс /4:0/.

Явно нещата в отбора куцат и по моя преценка причините са комплексни. Аз гледам всички мачове на отбора и мисля, че имам представа къде се крият причините за слабия сезон. Най-важната според мен е, че ние сме единственият отбор без президент и управителен съвет. Всичко е оставено на един човек /Антон Пенчев/, който се занимава с прекалено много неща. А в същото време на стадион „Колодрума“ има толкова хора, които правят всичко друго, но не и това, за което са назначени. Събраха се и много специалисти – кой с диплома, кой не, но явно объркаха диагнозата за оцеляването на клуба. А там, където се съберат много баби, детето е хилаво. Резултатите и крайното класиране показват това. Изпревариха ни отбори, които бяха далеч зад нас като организация. Давам пример с ФК Хеброс, където бюджетът е много по-малък и в клуба работи един играещ треньор и един администратор. Даже отбор като Любимец, който е в професионалния футбол, има само директор и старши треньор, на другия се ползва само лицензът. Смятам, че където работят по-малко хора, има по-големи успехи. В нашия клуб на моменти ставахме смешни. Случвало се е трима души да поръчват храната и превоза, когато футболистите играят навън. От тия неща просто няма полза.

Искам да се спра на още няколко причини, които доведоха до отлив на публиката, а според мен тя е барометърът за представянето на отбора. Липсата на добър вратар също оказа влияние върху представянето на тима. Искам да се потърси отговорност на този, който изгони млади и надеждни вратари като Ники Младенов, Лазар Иванов и Ники Банков, играещ сега в А група. Само с излизането на един добър защитник като Християн Попов се наруши ритъмът и на цялата защитна линия. Хората, които бяха пробвани на този пост, просто не ставаха. Според мен самата селекция беше слаба. Не може целият сезон да се изнесе на раменете на 4-5 футболисти и когато те не са във форма, играта да забуксува. Освен това, разчитаме прекалено много на местни футболисти. Според мен този модел е неудачен, тъй като всички отбори, които разчитат на това, са на дъното на класирането. Тези, които се усетиха и привлякоха качествени играчи, дръпнаха нагоре в класирането, например Загорец – Нова Загора. Мисля, че с бюджета, който осигуряват кмета г-н Манолов и общинските съветници, можем да си позволим тези играчи. Затова през новия сезон задължително трябва да имаме поне 4-5 качествени попълнения. Навреме трябва да се определи новият старши треньор, който да си направи програмата за подготовка и контролните срещи. Защото ние винаги закъсняваме с тези неща и после в първите мачове просто драпаме на терена и минава доста време, докато се оправим. Старши треньорът трябва да бъде млад човек със съвременни разбирания, тъй като ще работи с млади хора, да има поглед и върху ДЮШ, където според мен се вършат доста положителни неща. Познавам треньорите, които са добри момчета, вършат си работата и вярвам, че след време от подрастващите ще излязат много добри футболисти.

Смятам, че към старши треньора трябва да бъде прикрепен Анастас Попов. Според мен това момче има нужния опит да помага, тъй като познава обстановката и микроклимата в отбора и ще бъде много полезен. Другото много важно нещо е към отбора да има прикрепен администратор с опит и контакти, който да върши цялата организационна работа, за да може старши треньорът да работи спокойно. Тези, които са в отбора, трябва да вършат работата, за която са сложени, а не да се занимават с неща, които не са тяхна работа. Също така трябва да се върне уважението не само на терена, но и в съблекалните. Мисля, че някои хора това трябва да го разберат.

Петко Петков - Херо