20
Съб, Юли
37 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

Ако един футболист излиза на терена за това, че ще вземе някакви пари, е по-добре да стои на резервната скамейка

Янко Вълканов е новият старши треньор на ФК „Свиленград-1921“. Той е роден през 1982 г. в Стара Загора. Юноша е на Берое, където играе до 1996 г. Първият си професионален договор Вълканов подписва с ЦСКА. След това е преотстъпен за година в Марек, където изиграва 16 срещи. От 2003 до 2007 г. е в Славия и има 64 мача в „А“ група и 11 гола за тези три сезона. През 2006 г. преминава в беларуската висша лига в МТЗ Рипо (Минск). След това играе 1 година в Каунас (Литва), завръща се в МТЗ за още един сезон. Кариерата му преминава още през Шанхай (1 година), Шендзен (7 месеца) и Динамо (Минск) - 3 месеца. Вълканов има два мача и един гол с екипа на българския национален отбор.

- Г-н Вълканов, Вие сте новия треньор на представителния отбор на „Свиленград 1921“. Как попаднахте тук?

- Президентът на клуба Георги Георгакиев се свърза с мен и се срещнахме. Предложи ми да стана треньор на отбора, като същевременно и ще играя, и аз се съгласих. Ще се включа на терена като централен защитник. Предложиха ми условия, които ми допаднаха. Идеята ни е да се задържа тук, колкото се може повече, и да повдигнем духа на отбора.

- В какво състояние заварихте отбора?

- Като дойдох, бяха само местни момчета, и то малко на брой. С идването ми привлякохме още седем футболисти, в това число и аз. Ще вложим всичко от себе си да повдигнем качеството на отбора и да покажем добра игра на публиката, за да може при домакински мачове стадионът да е пълен. Това, което видях при идването си, бяха млади момчета, жадни за победа. Единствено Анастас Попов е по-възрастен от тях, но той пък е легенда тук и сплотява колектива.

- С кои футболисти се разделихте и какви нови попълнения има в отбора?

- Не сме се разделяли с футболисти. Когато дойдох в Свиленград, от школата бяха във ваканция и започнаха тренировки по-късно. Млади момчета са, които също искаме да развиваме. Както казах, привлякохме няколко нови футболисти, предимно от Стара Загора. Това са: централният защитник Стоян Маринов, нападателят Григор Георгиев, халфовете Георги Вълков, Веселин Бакърджиев, Станислав Славов и Ивелин Костов.

- Мислите ли да приложите по-специална тактика по пътя към доброто класиране?

- Схемите са класически. Във всеки мач излизаме в състав според противника. Като домакини ще се стараем да бъдем по-атакуващия отбор и ще търсим на всяка цена победа. Като гости пък ще се стремим да достигнем максимума. Доволен съм от подготовката ни преди сезона. Изцяло в Свиленград проведох тренировъчния процес. Нямаше нужда да ходим на лагер, тъй като градът ви разполага с хубава база и добри стадиони. Тренирахме по два пъти всеки ден.

- Какви цели си поставяте през новия сезон?

- Според мен, за цели е преувеличено да се говори на този етап, тъй като отборът ни е нов. Около 90 % от футболистите са нови, предимно местни момчета. Колкото по-бързо се сплоти колектива и започне да играе, толкова по-скоро ще започнем да жънем успехи. Този процес, обаче, понякога се случва бавно. Затова и призовавам публиката, дошла на терена, да не очаква невероятни неща от наша страна. Целта е да побеждаваме и да вдигаме самочувствието си, което ще помогне и за по-бързото ни сплотяване. На този етап не може да искаме много, а само да сме отбор с лице. Ще се стремим да достигнем колкото се може по-високо в класирането, но и място в средата на таблицата, би ни удовлетворило. Нямаме цели за влизане в „Б“ група, а да направим и обиграем един добър отбор. Шанс винаги има, а идеята ни е не да се борим да останем във „В“ група, а да се превърнем в разпознаваем отбор. Така ще имаме и по-голяма възможност по-нататък да привлечем още добри футболисти, които да подсилят състава.

- Как смятате да мотивирате футболистите?

- По принцип един спортист трябва сам да се мотивира и да има голямо желание да играе. Най-важното за него е да покаже качествата си и на какво е способен. Отделно трябва да се старае да е едно цяло с отбора и да не злепостави името на клуба. Аз мога да му обясня, да помогна с тренировъчния процес, но когато се излиза на терена, трябва да покаже собствените си качества.

- До колкото знам отборът не е в цветущо финансово състояние. Това не пречи ли на мотивацията?

- Лично мен не ме интересува финансовото състояние на отбора, защото не е в компетенциите ми да се занимавам с това. Това бе и едно от условията ми при идването в клуба: когато се привличат играчи, да не се говори за пари с мен. Изискванията ми са аз да се занимавам само с тренировъчната част. По принцип всеки футболист получава премия при победа, но това в никакъв случай не може да бъде мотивация за добра игра. Ако един футболист излиза на терена за това, че ще вземе някакви пари, е по-добре да стои на резервната скамейка. Удоволствието от победата на клуба е по-голямо, отколкото това, че ще получиш някаква премия.

- Преди да дойдеш в Свиленград имаше ли други предложения? Впрочем, за пръв път ли ставаш треньор?

- Не, нямах други предложения. Що се касае до това, дали за пръв път ставам треньор, бих казал за пръв път официално. Преди това бях треньор във „Верея“, но на старшата възраст (19-годишни). През последните си години в Карлово бях капитан на отбора и същевременно помощник-треньор. Постепенно влизах в тази сфера. Не е далече времето, когато ще спра да играя активно. Тогава ще се насоча само към треньорска дейност.

- Първият мач е на 12 август...

- Да, срещу „Левски“ (Карлово). Тежко гостуване. Като цяло отбор, който рядко изпуска домакинска победа. Мисля, че миналата година загуби на свой терен единствено от победителя в групата - „Арда“ (Кърджали). Няма да ни е никак лесно, но ще се постараем да вземем максимума от мача.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА