17
Сря, Апр
22 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

Съдбата на мъжкия футболен отбор в Свиленград остава неясна. Проведеното в Спортната зала в понеделник общо събрание на клуба не даде отговор на най-важния въпрос - ще продължи ли участието си „Свиленград 1921“ във „В“ югоизточна група или ще премине доброволно в по-ниската група.

Както е известно, идеята за това своеобразно харакири дойде лично от председателя на Управителния съвет на клуба Георги Георгакиев, който я обяви публично, предизвиквайки бурна реакция сред футболната общественост. Своеволното намерение на председателя изненада дори Управителния съвет, който се събра спешно и взе решение да се проведе общо събрание, за което „Старият мост“ писа.

Това, което стана ясно на събранието, водено от общинския съветник от ГЕРБ адв. Георги Еленков, обаче, предизвиква повече тревога, отколкото оптимизъм. Оказа се, че реално клубът не разполага с легитимна членска маса. Съществува стар списък с членове, част от които отдавна нямат нищо общо с клуба, заяви почетният му председател и народен представител Никола Динков. От новия списък нямало и следа. Въпреки многократните му призиви, нито един от присъстващите на събранието не изрази желание да стане член на клуба, но бе гласувано членският внос, който досега не се е плащал, занапред да бъде 1 лев на месец. Нямаше желаещи и за членове на Управителния и Контролния съвети, след като преди това трима от УС/ Христина Бойчева, Мариян Боянов и Валентин Ангелов/ и двама от КС/ Димитър Славов и Христо Хърсев/ подадоха оставки. Така управляващият колективен орган остана с четирима представители/ Георги Георгакиев, Светла Бакалова, Иван Ангелов и Иван Константинов/, а контролиращият – само с председателя си/ Петко Петков- Херо/.

Стана ясно също, че през миналата година клубът е похарчил 92 991 лева за „външни услуги“, които включвали предимно заплатите на футболистите под формата на хонорари. Според счетоводния баланс, прочетен от Стефан Ламбов, получените приходи са в размер малко над 153 000 лв. а разходите - с около 3 000 лв. повече от тях. Общинската субсидия за 2019 г. била 85 000 лв. за мъжкия отбор и 20 000 лв. – за детско-юношеската школа.

Най-важното обаче, което прозвуча на събранието, бе обяснението на Георги Георгакиев, че не е проявил самоинициатива за преминаването на мъжкия отбор в по-долната група, а предложението е възникнало след разговор с кмета на общината арх. Анастас Карчев. По думите му въпросът е бил обсъждан не само с настоящия, а и с предишния градоначалник – инж. Георги Манолов. Освен това, очертавал се още по-остър финансов дефицит тази година. По време на разговорите му с кмета станало ясно, че след месец ще бъдат орязани субсидиите не само на футболния клуб, но и на другите спортни клубове в общината.

„Парите за футболния отбор никога не са достигали през годините“, разпалено се обърна към присъстващите Никола Динков, „но отборът не е хвърлял бялата кърпа. Изправени сме пред прецедент в 100-годишната история на клуба, който не трябва да допускаме, представителният ни отбор да играе с „Бисер“ и „Горски извор“, заяви той.

„След като смятате, че положението е тежко и не виждате друг начин за спасяването на отбора, подайте си оставката“, обърна се към председателя на ФК Георги Георгакиев Костадин Добрев, бивш треньор на „Свиленград 1921“. Това е най-логичното нещо, което трябва да направите. Нека дойде човек, който е готов да се нагърби с решаването на проблемите“, призова Добрев. До оставка на председателя на футболния клуб обаче не се стигна.

Накрая Георгакиев предложи след един месец, когато има по-голяма яснота за финансирането, да се проведе ново общо събрание, което да излезе с решение дали мъжкият отбор ще продължи да играе в трета дивизия или ще слезе в по-долната - областна, футболна група. За да бъде обаче легитимно, то трябва да събере необходимия кворум, което е невъзможно заради липсата на достатъчно членове.

Освен ако дотогава не се случи нещо друго ...

Николай Колев