01
Пет, Мар
24 Нови статии

Кикбокс
Инструменти
Шрифт

Състезателят на клуба по кикбокс „Тангра“ Продан Йовчев бе определен за спортист N 1 на Свиленград за 2009 г. Така за втора поредна година той оглавява класацията на тукашните спортисти в традиционната анкета на вестник „Старият мост“, след като неговите постижения бяха оценени най-високо от треньори и президенти на местните клубове. Продан събра 55 точки от 60 възможни.

Спортните специалисти отдадоха заслуженото на кикбоксьора, който е състезател в категория до 60 кг. През 2009 г. той завоюва първо място на „Естония Опън“ в Естония, участва на две световни първенства – в стиловете лоу кик и фул контакт. Продан стана републикански вицешампион в стил лоу кик при мъжете, републикански шампион в стил фул контакт при младежи, вицешампион на България в К-1 при мъже, шампион на България в стиловете лоу кик и фул контакт при мъжете.

Второто място в класацията с 52 точки зае колоездачът Николай Иванов, който се състезава при юноши младша възраст. През 2009 г. той участва с националния отбор в Европейско първенство и Балканиада, стана шампион на България на шосе в дисциплината общ старт, шампион на България на писта в дисциплината издръжливост по точки и републикански вицешампион в италианско преследване.

С 50 точки в челната тройка влезе кикбоксьорът Иво Атанасов, който е в категория до 63 кг. Тази година той завоюва трето място на Европейско първенство в Хърватска за кадети, стана републикански шампион в стил лайт контакт при мъжете, два пъти републикански вицешампион в стиловете лоу кик и фул контакт и се класира втори на Студентско първенство на България.

Специалистите поставиха на четвърто място състезателката на клуба по спортна гимнастика „Александър Фотев“ Миглена Милева, която събра 49 точки. През годината Миглена, която се състезава при момичета старша възраст, е завоювала от републикански и държавни първенства общо 15 медала. Тя е национална състезателка, участвала е на два лагера на националния отбор. На пета позиция с 48 точки бе класиран шахматистът Сашо Андреев, за който 2009 г. бе много успешна. Той стана двоен европейски шампион – на ускорен шах и на блиц, раздели 4-9 място на европейското първенство по класически шах, спечели първото европейско Гранд при и участва в световното първенство в Анталия. Младият ни шахматист стана републикански вицешампион на класически и ускорен шах до 20 г., трети на блиц до 20 г., републикански шампион на блиц до 16 г. и раздели 1-3 място на държавното първенство по ускорен шах до 16 г. Някои от спортните специалисти дадоха на Сашо ниски оценки, като се мотивираха, че шахматът не е класически спорт, а мисловна игра и така той зае петото място.

Анкетата за определяне най-добрите спортисти на Свиленград се организира за пета поредна година от в. „Старият мост“. Състезатели от 7 спортни клуба бяха номинирани от своите треньори и включени в предварителната листа, като срещу името на всеки подробно бяха описани постиженията му през 2009 г. Наставниците оценяваха кандидатите по десетобалната система. За да се постигне максимална обективност, те нямаха право да точкуват спортистите от своя клуб. Така специалистите излъчиха най-изявените състезатели и дадоха N 1 на Продан Йовчев.

 

Победителят:

Радвам се, че за втора поредна година съм избран за спортист на Свиленград в анкетата на „Старият мост“. Искам да благодаря на всички, които са оценили високо постиженията ми и са ме поставили на първо място. Започнах 2009 г. успешно като спечелих първо място на „Естония Опън“. Представих се добре на републиканските първенства, благодарение на което участвах в две световни – в стиловете лоу кик и фул контакт. Съжалявам, че от тях не успях да взема медал – на едното изкарах лош жребий, а на другото съдиите малко ме порязаха, но следващата година ще се постарая да спечеля отличие. През 2010 г. ще се стремя да печеля международни състезания, в България конкурентите ми са малко. Също така продължавам образованието си в НСА, сега съм втори курс. Искам да поздравя спортистите на Свиленград, които са постигнали добри резултати през тази година, като шахматиста Сашо Андреев, състезателките на клуба по спортна гимнастика и всички номинирани за класацията в анкетата на „Старият мост“.

 

Класирането на спортистите

 

 1. Продан Йовчев – кикбокс – 55 т.
 2. Николай Иванов – колоездене – 52 т.
 3. Иво Атанасов – кикбокс – 50 т.
 4. Миглена Милева – спортна гимнастика – 49 т.
 5. Сашо Андреев – шахмат – 48 т.
 6. Юлияна Апостолова – спортна гимнастика – 45 т.
 7. Теодора Стоянова – кикбокс – 43 т.
 8. Жаклина Красимирова – ръгби – 38 т.
 9. Емил Михайлов – ръгби – 37 т.
 10. Александър Калайджиев – тенис  – 36 т.

Антонио Калайджиев – тенис – 36 т.

 1. Иван Пеев – ловна стрелба – 29 т.
 

 

 

СМ