17
Сря, Апр
26 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Два сребърни медала завоюваха децата от СКШ „Свиленград 2013“ на състоялия се пети мемориал „Марин Станковски“ в град Раднево.

В група „Б“ на турнира участваха 30 деца от цялата страна. Състезателите бяха на възраст до 12 години и без шахматен коефициент. Турнирът се проведе в 7 кръга с контролно време 15 минути на състезател плюс пет секунди.

Свиленградският клуб участва с трима състезатели. Отлично се представиха Атанас Вангелов и Сияна Вангелова. Атанас завърши на второ място в крайното класиране с 6,5 точки. Единствено вторичният показател го лиши от спечелването на купата.

С пет точки Сияна Вангелова завърши на шесто място в крайното класиране. И тя заради вторичния показател остана втора при момичетата до 10 години.

Другият наш състезател Милен Стамов участваше за първи път на турнир извън Свиленград. Той положи много усилия и успя да постигне поставените минимални цели от ръководството на клуба.

В турнир „А“ взеха участие петима състезатели от свиленградския клуб. В състезанието участваха общо 86 изтъкнати шахматисти от цялата страна, включително и трима гросмайстори - Александър Делчев, Мартин Петров и Петър Дренчев. Турнирът се проведе в девет кръга с контрола 10 минути на състезател плюс пет секунди на ход.

Най-добро класиране от нашите шахматисти в този много силен турнир постигна Живко Великов, който зае 45-то място с актив от 4,5 точки. От децата единствен Дамян Дамянов взе участие в надпреварата и постигна актив от 3,5 точки.

Добрите игри на мъжете в турнирите по ускорен шахмат напоследък доведоха до получаване на шахматен коефициент /ЕЛО/ от двама състезатели на СКШ „Свиленград 2013“ – Живко Великов и Иван Василев.

Боряна Станева