14
Нед, Апр
14 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Нашият шахматист пети на турнир в Тетевен, изпревари международни майстори

Талантливият свиленградски шахматист Сашо Андреев е редом до именития ни футболист Димитър Бербатов на билборд до националния стадион „Васил Левски“ в София. Голямото табло рекламира кампанията „Успелите деца на България“, която се организира от фондация „Димитър Бербатов“.

На снимката нападателят на Манчестър Юнайтед е заедно с получилите награди от тазгодишното издание на конкурса. Същият билборд е поставен и на няколко други места в столицата.

Тази година Сашо Андреев бе определен за подгласник на победителя в категория спорт, раздел 9-12 клас, за наградите, които фондацията връчи на най-успелите деца на България за втора поредна година, за което „Старият мост“ писа. Официалната церемония по награждаването се състоя в Народния театър „Иван Вазов“ на 1 юни. Нашенецът получи сертификат за отличие лично от именития български футболист. Продължавай да играеш по същия начин и ще имаш още по-големи успехи, пожела тогава Бербатов на Сашо. Нашенецът бе номиниран за наградите от бившия президент на тукашния шахматен клуб Трифон Тодоров със завоюваните през 2009 г. европейски шампионски титли и много отличия от държавни първенства и турнири.

Наскоро свиленградчанинът се класира на пето място на престижен международен турнир в Тетевен. В него се включиха около 130 шахматисти от различни възрасти, сред които и 34 международни майстори, по-голямата част от които Сашо изпревари. От деветте кръга нашенецът записа 5 победи и 4 ремита. В преки двубои се наложи и над международни майстори, като на един от тях успя да вземе царицата и съперникът му се предаде. Следващото съревнование, на което свиленградчанинът ще участва, е Балканския шахматен фестивал в Белоградчик през септември. Надпреварата е част от подготовката на Сашо за световното първенство, което ще се проведе от 16-и до 31-ви октомври в Халкидики, Гърция. Там той ще премери сили при момчетата до 16 години, като ще бъде единственият представител на България в тази възрастова група.

Елена МИХАЛЕВА