14
Нед, Апр
14 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Янко Бозев е на 74 години, дългогодишен митничар, сега – пенсионер. Бил е секретар на Шахматния клуб с председател Трифон Тодоров. Сега е избран за президент на клуба на едното от двете паралелни събрания.

Свикахме това събрание по решение на Хасковския окръжен съд. Една трета от членския състав на клуба преди време поиска  провеждането на това извънредно отчетно-изборно събрание, защото  Трифон Тодоров отказа на Контролния съвет да даде отчет откъде какви средства постъпват и къде се харчат. Затова този контролен съвет се обърна в Организационен съвет за провеждането на извънредно отчетно-изборно събрание.

Когато аз бях секретар, събирах членския внос. Тогава беше 5 лв. на година. След това направиха едно събрание, на което са решили той да бъде по 5 лв. на месец. От тези 50 члена, които аз помня, дето оставих записките си и им хвърлих тефтерите на 23 . 01. 2009 г.,  са останали 14. Значи имат някакви трудности да плащат  тази голяма сума. След мен членския внос събираше Ангел Полихронов.  Аз и Пенчо Стоянов като почетни членове не плащахме членски внос. Трифон всяка година даваше членския внос за него, Сашо, Ева и едно капитанандреевче. Аз пък 4 години плащах 5-те лева на друг, който не можеше да ги отдели. Като казвам това, искам да подчертая, че някои другари не могат да отделят и 5 лв., а те го направиха 60 лв. Затова сега членовете са 14 човека, а останалите ги считат за нередовни.

Нашето събрание си мина по реда на решението на Хасковския окръжен съд, който определи дневния ред.

Тепърва ще се правят документи, протоколи, ще се иска пререгистрация в Хасково и т. н. В моето изказване казах така: Първа точка: Обещавам да очистим шах клуба от авантаджии и от помии. Втора точка: Имат основания някои другари да се притесняват от новоизбраното ръководство, ако са правили нарушения в тоя шах клуб. Другото нещо – ще се опитаме тоя шах клуб да го въведем в нови релси, защото сега пирамидата е обратно. Показах едно триъгълниче, което бях направил, и казах: В момента пирамидата е с върха надолу, но в Египет пирамидите са обратно. Какво представлява тази пирамида? Долу са Сашо, Ева и Трифон – ходят по екскурзии наляво–надясно, събират антуражи и не дават на никого отчет. В средата са гражданите, които идват да играят шах, и най-отгоре са училищата, оставени на произвола на съдбата. Ние ще се опитаме тази пирамида да я обърнем. Да организираме в училищата евентуално извънкласни кръжоци по шах, защото в 15 страни в света шахматът е основен учебен предмет. Това е моя лична идея. Досега тези деца нямаше кой да ги организира. И четвърта точка, която обещах, ако дойдем на власт, е да върнем годишната такса от 5 лв., за да могат всички да си плащат членския внос.

Славата на нашия шах клуб в България и Европа са Сашо. И Трифон. И Ева. Две птички обаче пролет не правят. Ако ние успеем да организираме кръжоци в училищата,  за няколко години можем да направим два отбора деца до 12 г. - младша възраст, до 16 г. - старша възраст, с по 6 Сашовци и две Еви, символично казано. Това ще значи, че сме постигнали нещо.

Този скандал, който стана, не е полезен за шах клуба. Сашо за нас е една гордост, само че досега приоритетът беше с него да събираме славата на България и Европа. Нашият девиз оттук нататък е: На Сашо няма да му пречим – Управителният съвет /УС/ където реши, ще го праща - за авторитет на клуба, не за приоритет да ходим ние само по екскурзии с тоя-оня. Това е моето разбиране. Когато общината ми даде пари, аз ще ги харча така, че никой да не може да откачи на аванта един лев.

Като бивш секретар имам съмнения, че средствата на клуба с председател Трифон Тодоров са се харчели безотчетно. Тетрадката ни за приходи и разходи остана празна. Първият документ си спомням, Трифон ми подаде през 2005 г.,  за 685 лв., изтеглени от касата, за турнир на Сашо във Велико Търново. Аз ги заведох в тетрадката – салдо – нула. Вторият документ   за 99 лв и стотинки – регистрирам шах клуба и във федерацията. Това са документите, аз ги пазя. Оттам нататък четири години 20 000 лв. ли е похарчил, 30 000 ли, не знам. Дали ги е харчил законно, или не, аз казвам: той ги е харчил безотчетно, защото той на мен отчет не даваше. Сега, докато стане ясно кой крив – кой – прав, има промеждутъчен период, 2 месеца безвластие.

Аз се считам за щастлив човек в живота си. Семейството ме обича, внуците ме обичат, проблеми нямам. Приятелите ме обичат, градът ме уважава. Защото винаги в живота съм бил строг, взискателен, справедлив и търся истината. Не търся никакви облаги.