14
Нед, Апр
14 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Трифон Тодоров е дългогодишен президент на ШК Свиленград, а в момента е негов почетен председател. Член е на ръководството на Българската федерация по шахмат /БФШ/ и на комисията по етика към БФШ

Най-напред искам да поздравя всички шахматни деятели, спонсори, фенове и съмишленици в общината с избора на Силвио Данаилов, който е приятел на нашия клуб, за президент на Европейската шахматна федерация.

След като Хасковският окръжен съд /ХОС/ определи да се проведе общо събрание на шахматния клуб, Управителният съвет /УС/ се събра и реши да не обжалва това решение и избра председателят Стефан Шомов да организира отчетно-изборното събрание. Има такава законова уредба ХОС на базата на искане на една трета от членовете на клуба да свика общо събрание. Може би в ХОС е бил представен някакъв списък със сега отпаднали членове на клуба, ние това не го знаем. УС реши да се изпълни определението на съда и събранието да бъде открито за гости, журналисти, представители на общинска администрация и на ръководството на Българската федерация по шахмат /БФШ/.

Кой е инициаторът на другото събрание и кой го провежда не мога да кажа. Когато другите се появиха, ние видяхме, че там са само двама от редовните членове на клуба.

Аз мога да взема отношение по легитимното събрание, в което шахматният клуб си изпълнява стриктно устава. Нашето събрание се проведе изцяло както е по определението на ХОС. Присъстваха 10 от членовете на клуба. Взе се решение досегашния Управителен съвет да не се освобождава от длъжност. Освободи се старият Контролен съвет, тъй като членовете му не са плащали членски внос, по устава те се считат за отпаднали и нямат право да бъдат избирани. Беше избран нов Контролен съвет. Прие се отчетът на председателя Стефан Шомов. Той цитира, че миналата година клубът е участвал с децата си на 2 световни, 5 европейски, 10 международни турнира, 19 държавни турнира и около 10 регионални турнира. Завоювани са 2 европейски титли или общо 7 купи, 7 златни, 3 сребърни и три бронзови медала. Затова годината е най-силна от създаването на клуба. Общото събрание реши също сградата, която е предоставена от Общински съвет за тренировка на подрастващите, да се използва само за детско юношеския шах на Свиленград.

На всички журналисти казах, че е открито събранието и ги поканих да присъстват. Не знам кой ги е гонил от това събрание. Нашето е сдружение е с нестопанска цел в обществена полза. Ние това го правим за града, от кого трябва да се крием не ми е ясно. Ако знаех, че се гонят журналистите, щях да взема мерки.

От една година УС взе решение и откри няколко програми за работа с деца. Беше изградена една школа, в която се занимават около 20 деца, без да броя осемте картотекирани. Може би 5-6 деца от тази школа ще бъдат картотекирани. Те дават надежда да навлязат в сферата на спортния шах. Някои казват, че е само Сашо. В Москва има един Крамник. В Свиленград ние имаме Сашо, който е европейски шампион. В Харманли, Хасково, Димитровград, Стара Загора и т. н. нямат такива деца. Това е индивидуален спорт. През годините сме получавали похвали от специалисти и от ръководството на БФШ. От 1994 г. помагам на шахмата в Свиленград.

Мога да направя заключение, че всичко това е сблъсък на отговорност с безотговорност. В подготовката на едно дете решението е изцяло на родителя. Не че аз и Стефан искаме да сме спонсори в тези кризисни години. Не може детето да се е подготвяло за един турнир и като дойде времето да му кажеш, че няма пари. Другата група няма такава отговорност. Мислят, че е лесна работа и прещракват конфликти. Като общински съветник ще лобирам да се изградят специални места по парковете тук, за да могат любителите на шахмата, които са около 60 на брой, да играят там и да не пречат на подготовката на децата. Така няма да се чувстват ощетени.

Няма никакви пари. Гласуваният бюджет ни се изплаща на база на фактури. Финансираме състезанието, връщаме се с фактура, която се осребрява. Сега ни са спрени от кмета над 4000 лв., с които трябваше да финансираме спортните състезания до края на годината. Ако сега  бъдат преведени, 12 деца в началото на ноември ще участват в държавните отборни първенства до 12 години. Изключително важно състезание, което е скъпо, защото се провежда на Боровец. Най-важното състезание, с което се борим за точки към спортния тотализатор, са областните първенства в средата на октомври. Ако там не вземем участие, близо две години няма да получим нито лев от спортния тотализатор.