19
Сря, Юни
27 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Управителният съвет на Шахматен клуб „Свиленград 2004“ с председател Стефан Шомов е легитимният. Това реши Върховният касационен съд с определение от 22 май 2013 г. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. „Това не е краят на сагата. Ще има продължение, защото шахматният клуб, който беше един от елитните в България, бе атакуван по най-измамнически начин от шепа хора, представящи се за негови членове.

Краят ще дойде, когато държавата се справи с престъпността в страната, защото почти навсякъде има псевдогросмайстори. По време на съдебния процес стана ясно, че клубът е атакуван по схема, подобна на тази на телефонните измамници, като целта им е била да разграбят материалната база, което са и направили“, заяви Трифон Тодоров, основател и почетен председател на клуба и председател на Дисциплинарната комисия към Българската федерация по шахмат.

Делото бе възбудено по жалба на новото ръководство на сдружението, оглавявано от Георги Станев, срещу решение на Пловдивския апелативен съд. Както „Старият мост“ писа, в открито заседание на 7 октомври м. г. тричленен състав отмени решенията, с които на 28 септември 2010 г. бяха освободени тогавашните членове на УС начело със Стефан Шомов и бе избрано ново ръководство, както и нов контролен съвет.

Свалената управа атакува в съда тези решения с аргументи, че в общото събрание са участвали лица, които не са негови членове. Хасковският окръжен съд вписва новото ръководство и не приема тезата за незаконосъобразност на събранието. Апелативните съдии обаче са на друго становище. След анализ на представените факти те установяват, че само 6-има от 20-те подписали молбата за свикване на общо събрание са учредители на клуба, а едва двама от тях са с платен членски внос. По този начин не е изпълнено задължителното условие искането за свикване на извънредно общо събрание да бъде подписано от 1/3 от членовете, които по списък са 24. Това прави форума, както и всички негови решения незаконосъобразни.

Съдебната сага за легитимността на ръководните органи започна, след като през септември 2010 г. се развихри скандал в свиленградския шахматен клуб. Напрежението ескалира на събрание в бившата Жанова аптека, което премина в присъствието на частни охранители и полицаи, повикани, за да тушират страстите. На практика бяха проведени две събрания в една и съща зала. В единия й край заседаваха привържениците на дотогавашното ръководство на шахматния клуб с председател Стефан Шомов. В същото време, но в другата част на залата се проведе друго събрание. На него присъстваха 18 души. Те избраха за свой председател Янко Бозев, за членове на Управителния съвет Малек Хусеин, Ганчо Пейков и Георги Караславов и Манол Янчев за секретар. Избран бе и Контролен съвет с председател Живко Великов и членове адвокат Атанас Георгиев и Димитър Георгиев. Именно тези решения отмениха пловдивските магистрати, а Върховният касационен съд на практика потвърди.

През септември 2011 г. Янко Бозев се оттегли от поста по здравословни причини и за негов наследник бе посочен Георги Станев. Легитимният председател на клуба обаче, както постанови съдът, е Стефан Шомов.

СМ