21
Нед, Апр
26 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Чета в местни издания, че отборът на ШК „Свиленград 2004“ станал шампион на държавни игри на малките селища. На състезанието тимът ни бил поканен от Стоян Караиванов, председател на сдружението БАСС.

БАСС означава Българска асоциация на селските спортове. През няколко години членовете на това сдружение и кандидатстват да получат финансиране на няколко вида спорт за начинаещи деца в спорта от населени места в общини до 11 000 хил. жители. При положение че нашата община е от над 25 000 хил. жители, какво търсят на тази селска спартакиада деца от Свиленград, че и да се състезават с четири села? Смятам, че тяхното присъствие там е нередно и противоречи на нормативната база на Министерството на младежта и спорта.

Тъй като аз съм бил домакин и съм поемал цялата организация по провеждането на същите игри. Въпреки че бяхме домакини поради наличието на материална база, Свиленград не бе допуснат да участва, защото нямаше право. Участие взе Любимец. Заявявам, че на такива срещи на деца от селата няма и не може да има шампиони. Първо, че се провежда от асоциация с комерсиална цел, и второ, там са били само четири села от цяла България и нашите подрастващи.

В разговор по телефона със Стоян Караиванов, председател на сдружението БАСС, ми заяви: „Ами тези от Свиленград дойдоха и си платиха, а пък ние ги пуснахме, защото 25 000-хилядна община се доближава до 11 000 хилядна“. Направил съм запитване до министъра на младежта и спорта и до обществения съвет към министерството относно нормативното присъствие на деца от големи общински селища.

Вземам думата, защото считам, че това е голяма подигравка с подрастващите. Ако са знаели децата, че ги водят нередно на състезание, най-вероятно е нямало да тръгнат или техните родители е нямало да ги пуснат. Аз като учредител на този клуб и постигнал 18 държавни и 2 европейски купи, се възмущавам от наглостта да се учат децата от ранна възраст на лъжи и измами в обществени форуми. А като председател на етичната комисия за няколко години към Българската федерация по шахмат най-много съм държал придружаващите да спазват етичния кодекс на федерацията. Явно в момента Свиленград е друга България.

Нека да предупредя доверчивите родители, които са принуждавани или подканвани да заплащат ежемесечно сумите от 10 до 120 лева, без да им се издават разписки или други документи за предадените суми, за уж необходимостта от средства на заплащане на обучение по шахмат, че това е нерегламентирано и противозаконово. Тези средства най-вероятно не се отчитат никъде, даже и пред общинската администрация при подаване на документи за кандидатстване за финансово подпомагане от Община Свиленград съгласно Общинския правилник ПУКРФПСКОСК.

Подобни статии, че свиленградски деца били някакви шампиони по шахмат на игрите на селските спортове, пораждат съмнение за наличие на съществуваща корупционна практика с използването на непълнолетни деца, обслужващи частни интереси. Най-вече, че едни и същи деца са обявявани в местните издания за таланти, без да имат нужния спортен капацитет.

Защо кметството подпомага тези хора, когато са в нарушение или не са спазили разпоредбите на чл. 45, ал.7, чл. 46, ал.2 от ЗЮЛНЦ и чл.5, ал.6 от ПУКРФПСКОСК към началото на юли 2014 г.?

Защо се подпомагат от общинския бюджет като възпитатели на подрастващите, когато сред тях има хора, осъдени за крупни измами, равняващи се на десетки хиляди левове /виж изпълнително дело №20127710400054/?

Накрая: хубавото е че възпитаникът на клуба Тамер Исмаил през 2011 год. става шампион на Белгия по шахмат, през 2013 год. е шампион на Фландрия по шахмат, а сега за 2014 год. е спечелил приза „Лауреат на Антверпен” във всички възрастови групи. Този приз в Свиленград остана незабелязан и за обществеността, и за местната управа. Но това 14-годишно момче си го е спечелило с таланта и труда си и най-радващо е, че спортната му кариера е започнала от Свиленград, като е донесъл и шампионска титла за нашия град. Визирам кмета, защото го гледам, че раздава грамоти на килограми, а когато за такива европейски успехи трябва да се каже поне една топла дума на дете, в нашата община засега няма кой да го направи.

Явно в момента Свиленград е друга България.

Трифон ТОДОРОВ,

член на Етичната комисия към БФШ и

бивш президент на ШК „Свиленград“