20
Пон, Май
29 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанинът Сашо Андреев ще бъде номиниран от бившия президент на тукашния клуб по шахмат Трифон Тодоров за наградите на фондацията на Димитър Бербатов за 2009 г.  В момента Тодоров подготвя документите, копия от които според регламента ще бъдат изпратени по интернет.

Тази година беше най-успешната в състезателната кариера на Сашо, каза Тодоров. Нашенецът, който се състезава в групата до 16 години, стана европейски шампион на ускорен шах в своята възрастова група. Той завоюва и титлата на Стария континент на блиц до 18 години, а на европейското първенство по класически шах раздели 4-9 място. Сашо спечели първото европейско Гранд при. Стана републикански вицешампион на класически и ускорен шах до 20 години и взе бронзов медал на блиц от държавното индивидуално първенство пак до 20 години. На републиканското в своята възрастова група младият ни състезател стана първи на блиц и раздели 1-3 място на ускорен шах. Сега подготвям документите, които удостоверяват спечелените от Сашо титли, след което ще ги изпратя във фондация „Димитър Бербатов“, каза Трифон Тодоров.

По проекта „Награди за успелите деца на България“ могат да бъдат номинирани деца, изявени в три области – спорт, наука и изкуство. Възрастовите групи са три – от I до IV клас, от V до VIII клас и от IХ до ХII клас. Крайният срок за приемане на номинациите е 31 декември. След това жури от специалисти ще определи по три деца във всяка област, които ще бъдат отличени. Наградите ще бъдат връчени лично от Димитър Бербатов на специална церемония през 2010 г. Всички одобрени номинации пък, независимо дали ще бъдат наградени, ще бъдат включени в книгата „Успелите деца на България“, която фондация „Димитър Бербатов“ ще издаде.

Елена МИХАЛЕВА