18
Чет, Юли
34 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Британска делегация, водена от държавния министър по въпросите на имиграцията Робърт Дженрик, бе посрещната от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на ГКПП Капитан Андреево днес.

Двамата министри положиха подписи под Съвместно изявление между Република България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия за засилване на сътрудничеството в борбата и предотвратяването на организираната престъпност в областта на имиграцията. „България е много силен наш съюзник в тази борба и ние очакваме с нетърпение доразвиването и задълбочаването на нашето успешно сътрудничество“, заяви британският министър по въпросите на имиграцията. По думите му съвместната работа ще бъде от полза и за двете държави за прекратяване и пресичане на дейността на организираните престъпни групи, замесени в каналджийство.

Министър Калин Стоянов поясни, че подписването на документа е резултат на двумесечна интензивна работа на МВР и Агенция „Митници“. Постигнахме значителен напредък по отношение на транзитно преминаващите товари, процедурите за проверки и съответно изземване на неправомерно пренасяните лодки, двигатели и приспособления за тях, които не отговарят на европейските стандарти. Това доказва продължаващите усилия на страната ни за борба с нелегална миграция, подчерта вътрешният министър. Великобритания е страната, която ни оказва сериозна и изключително активна подкрепа. Министър Стоянов благодари на британския министър за обявения пакет с подкрепа, който също така ще помогне на стремежа на България да се присъедини към Шенген. Считам, че подписването днес е в точния момент, защото сме на финалната права и очакваме приемането ни през декември. В резултат на Вашата инициатива реализираме една сериозна възможност за превенция на нелегалната миграция, допълни българският вътрешен министър.

Двамата министри определиха двустранна среща като изключително важна за съвместното сътрудничество. Те споделиха общата оценка на досегашното взаимодействие като динамично, резултатно, основано на доверие и преки контакти. С подписването на съвместния документ се постига по-тясно взаимодействие на оперативно ниво, засилване на обмена на информация между правоприлагащите органи чрез Европол, Евроюст, Интерпол, офицерите за връзка на двете страни, обмен на служители от сферата на сигурността, правоприлагането, управлението на границите и миграцията.

Министър Стоянов посочи, че ГДГП изпълнява перфектно своите задължения, бе постигнато 30-процентното подсилване на българо-турската граница. Резултатът е, че през последните два месеца опитите за нелегално преминаване на границата са не повече от 300-400 на денонощие. От българска страна в срещата участваха заместник-министър Стоян Темелакиев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорите на ГДГП и ГДБОП – главен комисар Антон Златанов и главен комисар Явор Серафимов, директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев.