17
Пон, Юни
27 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Близо 70 000 „маркови“ стоки, по-голяма част от тях облекла, задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево м, съобщават от пресцентъра на Агенцията. Ментетата са били открити при проверки на два товарни автомобила, влизащи в страната от Турция.

Стоките са установени в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесени екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

При един от случаите, на 9. май в 21:35 часа на пункта пристига на входящо трасе от Турция влекач с полуремарке с турска регистрация. Според представените документи от водача - турски гражданин, той превозва текстилни изделия от Турция за Полша през България. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите инспектори установяват в товара 310 колета, съдържащи 56 273 текстилни изделия с обозначения на защитени търговски марки, сред които тениски, спортни комплекти, чорапи и шапки. В колетите са открити още 4336 чифта обувки с лога на известни спортни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки.

Няколко часа преди това, в друг товарен автомобил с турска регистрация, отново превозващ стока от Турция за Полша, митническите служители установяват общо 9192 текстилни изделия – облекла, носещи лога на известни търговски марки. Една част от тях – 4500 са декларирани, но са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост, за което ще бъдат уведомени маркопритежателите. Другата част от задържаните облекла – 4692 броя, не са били декларирани, т.е. не са фигурирали в документите към товара и на практика са контрабанда. За откритите контрабандни стоки на водача - турски гражданин, е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки без знанието и разрешението на митническите органи.