01
Пет, Мар
24 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

145.11 кг марихуана в товарен автомобил откриха при съвместна проверка митнически служители и гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево.

На 10.08.2023 г. на пункта в посока към Турция на  пристига влекач с полуремарке с румънска регистрация. Шофьорът- австрийски гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната стока – прахообразни препарати за химическата промишленост от Западна Европа през България за Турция. По искане на  ГД „Гранична полиция“, в която бил постъпил сигнал за незаконен превоз, камионът е отклонен за извършване на щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалия физически контрол в товарното помещение зад палетите с декларираната стока митническите служители са открили 5 сака и 9 кашона, съдържащи общо 135 полиетиленови плика със суха тревиста маса. Направен е полеви наркотест, който показва реакция на марихуана.

Наркотичното вещество е с общо бруто тегло 145.11 кг на стойност 2 321 760 лева. При личен преглед на водача, в чантата му, са открити и 2.40 грама хашиш на стойност 90 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура- Хасково. Шофьорът е привлечен като обвиняем, като прокуратурата е поискала от съда налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.