20
Съб, Апр
26 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  533 800 къса контрабандни цигари откриха митническите служители през февруари при три отделни проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция.

Най-голямото количество нелегални цигари е спипано на 06.02.2024 г., когато на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът –турски гражданин, представя редовни документи за превозваната групажна стока, част от която мебели, от Турция за Франция. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, като са отбелязани необичайни плътности в превозвания товар. В хода на контролните действия, в част от декларираната стока – 25 дървени рамки, от двете страни затворени с шперплат, са открити 16 930 кутии (338 600 къса) цигари, с чужд акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

При други два случая са съставени актове за административно нарушение по Закона за митниците на двама шофьори – турски граждани, за опит да бъдат пренесени акцизни стоки – цигари, през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. При един от случаите в товарен автомобил, превозващ мебели от Турция за Франция, са открити  7590 кутии (151 800 къса ) цигари. Щателната митническа проверка е извършена на 03.02.2024 г. Тютюневите изделия са били укрити под тапицерията на два дивана и пет шкафа.

Ден след това на 04.02.2024 г. нелегални цигари са били открити при проверка на влекач с полуремарке, превозващ стока от Турция за Германия. В предната част на полуремаркето са били укрити 2170 кутии (43 400 къса) цигари.