22
Пон, Юли
41 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

1 562 865 евро са били скрити между седалките на лек автомобил

Тричленно семейство - мъж, жена и дете на 18 месеца, са били заловени на МП "Капитан Андреево" с рекордно количество контрабандна валута. Това съобщиха днес на брифинг с журналисти зам.-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова и началникът на митническия пункт Георги Господинов.

Пачките - общо 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698, са били скрити между седалките на лек автомобил. Колата пристига на пункта за излизане от България на 23 март около 04:00 ч. Тя е била с румънска регистрация, управлявана от турски гражданин. В нея са пътували съпругата на водача и 18-месечното му дете. След анализ на риска возилото е селектирано за проверка, при която е била открита рекордната контрабандна валута. 

Този не е първият случай, в който се опитват да бъдат заблудени митническите органи, че вероятно това е едно стандартно семейство, което пътува за Турция, заяви Георги Господинов. Имали сме и други такива случаи, при които сме установявали наркотични вещества, но валута в такъв голям размер - никога досега, допълни Господинов. 

Любопитното в случая е, че за първи път в лек автомобил се пренася толкова голяма сума, сподели Мария Кирилова. Самият водач е обяснил, че парите са от продажбата на автобуси, които са собственост на баща му. Пътувал за Турция, за да закупи жилище. 

По случая е образувано бързо производство, а шофьорът е привлечен като обвиняем. Той е задържан в срок за 72 часа и се извършват процесуално следствени действия от разследващ прокурор.

От началото на годината до този момент имаме образувани 12 бързи производства за контрабанда на валута с обща левова равностойност над 10 млн., а за същия период на 2022 г. - само едно, информира прокурор Кирилова.

Основният маршрут на задържаната на МП "Капитан Андреево" валута е посока от Западна Европа към Турция, подчерта Георги Господинов. Той допълни, че опитите за контрабанда са на долари, британски паунди и евро. Задържаната на пункта недекларирана сума за цялата 2022 г. е била 27 млн. лева, като е била рекордна, надвишаваща над два пъти заловената през предходната година.  „Във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови начини за пренос на контрабандна валута. Досега това е ставало основно с автобуси и камиони. Истината е, че с всеки случай, натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да разкриваме т. нар. "вериги на доставки", сподели още Георги Господинов.

Още за контрабандната на валута вижте във видеата: